[ Annons ]

Publicerat 12 februari, 2016

Strandade hyresförhandlingar även i Uppsala

Även hyresförhandlingarna i Uppsala har nu strandat. Fastighetsägarna MittNord, Heimstaden, Stena, och Rikshem som representerar sammanlagt 10 000 hushåll frånträdde förhandlingarna under fredagen.

Skälet till strandningen är enligt Andreas Sjöberg, marknadsområdeschef på Fastighetsägarna MittNord, ovilja från Hyresgästföreningen att ens diskutera måttfulla justeringar.

[ Annons ]

– Vårt slutbud var 1,1 procents höjning, det blir 70 kronor i månaden för en trerummare. Jag är säker på att hyresgästerna inser att det är en rimlig höjning för att möta kostnadsökningar och fortsätta renoveringar, säger Andreas Sjöberg.

Hyresgästföreningen var endast villiga att sträcka sig till 0,5 procents höjning. Från början yrkade Fastighetsägarna 2,7 procent och Hyresgästföreningen ingen höjning alls.

Fastighetsägarna har tidigare lämnat havererade förhandlingar på flera orter runt om i landet. Hittills är det vid sidan av Uppsala, Stockholms län, Göteborg, Norrköping, Ljusdal och Söderhamn. Sammanlagt handlar det om över 60 000 hushåll och flera hundratusen boende vars hyror nu måste fastställas av hyresnämnderna runt om i landet.

– Det visar att nuvarande system för hyressättning inte fungerar och det förvärrar en redan akut situation på bostadsmarknaden. Vi kan inte nog betona vikten av att politikerna nu gör ett ärligt försök i att förändra de systemfel som ligger till grund för problemen genom att se över hyreslagstiftningen, säger Björn Söderholm, vd på Fastighetsägarna MittNord.

Nu väntar en tidskrävande juridisk process i hyresnämnden där hyresgäster inte får reda på hur stor hyreshöjning det blir för 2016.

– Systemet i hyresnämnden är inte riggat för sådana här massiva strandningar, där hanteras enskilda lägenheter. Tyvärr kommer det att ta tid, säger Andreas Sjöberg.

Mårten Gulin, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Region Aros-Gävle säger i en kommentar.

– Fastighetsägarnas agerande är oseriöst och visar att de inte har något intresse av att skapa en hållbar bostadsmarknad. Fastighetsägarna i Uppsala ansluter sig därmed till kampen för högre hyror och kortsiktig vinstmaximering.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]