[ Annons ]

Innergårdar som hotar att rasa ihop blir ett allt större problem för fastighetsägare i Stockholms innerstad. Ombyggnader kan kosta mellan fem till tio miljoner.
Publicerat 7 maj, 2013

Stort problem med innergårdar som hotar att rasa samman

Innergårdar som hotar att rasa ihop blir ett allt större problem för fastighetsägare i Stockholms innerstad. Ombyggnader kan kosta mellan fem till tio miljoner.

På en bakgård i Vasastan i Stockholm bilar man upp asfalten för att kontrollera konstruktionens skick. Bostadsrättsföreningen som äger huset har uppmärksammat att det läckt i källaren under gården och CBI Betonginstitutet är där för inspektion.

[ Annons ]

– Det finns mellan 3 000–4 000 gårdar byggda på 20- och 30-talen. Betongen lakas ur och vittrar och balkarna rostar. Man kan tro att asfalten som läggs ut som tätskikt ska hålla tätt men så är det inte, säger Bertil Nyman på CBI.

När husen uppfördes var det inte tänkt att ha verksamhet i utrymmen under gården, men med allt större tryck på Stockholms innerstad har fastighetsägare och bostadsrättsföreningar insett att man sitter på värden som kan hyras ut. Idag finns det förutom garage även butiker, studior, diskotek och även lägenheter under dessa inner-gårdar. Och med det ökar förstås kraven på att utrymmena är säkra.

En som drabbats är Roger Haglöf, ägare av en bilhall på Södermalm i Stockholm. Han är även förvaltare i huset. På grund av fukt rasar delar av taket ner och skadar bilarna.
– Nu har vi ett föreläggande och det måste åtgärdas. Risken är annars stor för ett rejält ras.

Kostnaden beräknas till mellan 5–6 miljoner och förhandlingar pågår med den privata fastighetsägaren om ersättning till bilhallen under de sju månaderna som arbetet pågår.
– Vi får väl se om avbrottsförsäkringen täcker det, säger Roger Haglöf.

Bertil Nyman betonar att det är av stor vikt att göra rätt analys så att inte kostnaderna drar iväg.
– En del konsulter anser att det är enklast och säkrast att riva hela gården vilket kan kosta tio miljoner, andra förordar mindre ingrepp.

Vid fasadrenoveringar med ställningar på gården är det extra viktigt att ha koll på bärigheten. Ställningarna kan annars ge vika.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]