[ Annons ]

Migrationsverket söker nu aktivt samarbeten med privata fastighetsägare.
Publicerat 8 september, 2015

Stort behov av asylboenden

Migrationsverket söker nu aktivt samarbeten med privata fastighetsägare.

Migrationsverket bedömer att antalet asylsökande till Sverige kommer att vara fortsätt högt, även om prognosen revideras nedåt. Enligt beräkningarna kommer 74 000 asylsökande i år.

[ Annons ]

– Vi håller oss precis över ytan. Det är väldigt svårt att hitta boenden just nu, säger Willis Åberg, som är chef för avdelningen för verksamhetsstöd på Migrationsverket.

Det är kanske främst de tillfälliga boendena, alltså större flyktingförläggningar, som kommit att förknippas med asylboende.

– Det är inte den största kategorin rent numerärt, men tyvärr är den på väg att bli det om vi inte kan hitta andra lösningar. Vi jobbar mycket med vad vi kallar meningsfull väntan och då är det inte optimalt att bo på en stor anläggning där någon annan sköter all städning, matlagning och så vidare, säger Willis Åberg.

Vi är mycket intresserade av att inleda samarbeten med etablerade fastighetsägare.
Willis Åberg, Migrationsverket

Därför letar Migrationsverket med ljus och lykta efter eget boende med självhushåll. Det finns två olika varianter. Dels hyr Migrationsverket enskilda lägenheter, dels kan Migrationsverket hyra hela fastigheter för så kallat korridorboende.

– Den senare möjligheten har nog varit mindre känd bland privata fastighetsägare. Men nu börjar vi få in allt mer tips. Vi är mycket intresserade av att inleda samarbeten med etablerade fastighetsägare, säger Willis Åberg.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]