Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Publicerat 22 januari, 2019

”Storstadsliberal” bostadsminister med höga förväntningar på sig

Igår presenterade Stefan Löfven sin nya regering. Utnämningen av Per Bolund till bostadsminister har väckt många reaktioner.

[ Annons ]

Äntligen stod igår statsminister i talarstolen och berättade hur Sveriges regering ska se ut. Mest uppmärksamhet i presskåren väckte nog kulturministern, men den tidigare finansmarknadsministerns Per Bolund utökade ansvar till bostadsfrågorna har också skapat många reaktioner.

Svenska Dagbladet menar att Per Bolund allmänt räknas till den ”storstadsliberala falangen” i partiet och utnämner honom till storfavorit att ta över som språkrör i Miljöpartiet när Gustav Fridolin avgår i vår. I samma tidning uttalar sig också Anna Breman, chefsekonom på Swedbank och Annika Winsth, chefsekonom på Nordea, som båda efterlyser en minister som är beredd att göra stora förändringar på bostadsmarknaden. Breman vill att man ser över ränteavdraget, skattefrågor och hyreslagstiftning och Winsth vill se en bred överenskommelse och varnar för hushållens ökade skuldsättningen.

Expressen påminner om att Bolund var oense med den tidigare bostadsministern, partikamraten Peter Eriksson, när det skärpta amorteringskravet infördes 2017. Bolund menade då att de som kritiserade de nya kraven var ”ansvarslösa”.

Catharina Elmsäter-Svärd, själv gammal m-politiker, VD för Sveriges Byggindustrier vill också se reformer: ”Att bostadsministern nu flyttar in på Finansdepartementet innebär att bostadsfrågan får större tyngd. Det är bra. Men ska byggandet ta fart igen krävs en fungerande finansiering. Bolunds förändrade portfölj leder förhoppningsvis till en översyn och förändring av de införda kreditrestriktionerna samt att det görs undantag för förstagångsköpare” skriver hon i ett pressmeddelande.

”Äntligen flyttar bostadsfrågan in på Finansdepartementet! Vi gratulerar @bolund som får ta över bostadsfrågorna. Vi hoppas att du fortsätter stå upp för ett starkt konsumentskydd, även i #bopol” twittrar Hyresgästföreningen.

Även Cattis Carlén bostadspolitisk expert på Riksbyggen och Mårten Lilja vice vd och chef för affärsområde bostad på Riksbyggen har höga förväntningar på den nya ministern. ”Flera viktiga åtgärder krävs nu av den nya regeringen med bostadsminister Per Bolund i spetsen. Efter rekordåren 2017 och 2018 kommer antalet byggstarter att minska men behoven av fler bostäder på bostadsmarknaden finns fortfarande kvar. Nu behövs breda och långsiktiga överenskommelser som sätter fart på byggandet och rörligheten på bostadsmarknaden! skriver de i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Konkret vill Riksbyggen bland annat trappa ner ränteavdragen med hälften under en tioårsperiod och ta bort amorteringskraven. De vill också slopa den så kallade flyttskatten och utveckla stödet till äldreboenden.

Direkt negativa röster är sällsynta, men Martin Klepke politisk redaktör på tidningen Arbetet låter skeptiskt när han i Dagens Arena spår att ” jag tror att Per Bolund kommer att ätas upp av Magdalena Andersson i bostadsfrågan”.

”Det är jättebra att bostadsfrågorna flyttar till finansdepartementet, för det är väldigt mycket i frågan som handlar om ekonomi och skatter” säger Expressens ledarskribent Linda Nordlund i samma tidning och fortsätter: ”Jag tycker att Bolund verkar rätt kompetent, och lite mer högermiljöpartist så jag tror att han har lättare att förhandla med C och L.”

Att den nya bostadsminister själv verkar nöjd med sin nya roll är det flera twittrare som noterar. ”Gladast och nöjdast verkar ändå Per Bolund vara. Skiner som en sol.” säger exempelvis Ljusnans politiska redaktör Lilian Sjölund.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]