Storstäderna tappade hela 55 procent av flödet i april jämfört med samma månad föregående år. Detta enligt rapporten Cityindex.
Att flödet av människor i stadskärnorna har minskat drastiskt under coronapandemin är knappast någon överraskning. Men nu finns det siffror på hur mycket.
Tappet är stort i alla typer av stadskärnor, men störst i storstäderna som tappade hela 55 procent av flödet i april jämfört med samma månad föregående år. Det visar flödesdata som tagits fram för den årliga rapporten Cityindex – ett samarbete mellan Fastighetsägarna och HUI Research. Utifrån mobildata har siffror tagits fram för alla Sveriges 107 stadskärnor.
I snitt var tappet 40 procent. I de större städerna cirka 38 procent. I de medelstora städerna var tappet 29 procent och i småstäderna cirka 24 procent.
– En förklaring till storstädernas stora tapp är myndighetsrestriktioner som en del av virusbekämpningen, att många på kontoren jobbar hemma och att reserestriktioner gör att folk inte rör sig i storstädernas centrum i lika hög grad, säger Christina Friberg, expert stadsutveckling, Fastighetsägarna MittNord.
Dock visade både januari och februari på en positiv ökning jämfört med förra året, vilket mildrar tappet något
– Efterfrågan på kunskap om hur coronakrisen påverkat stadskärnornas försäljningsutveckling är stor. Därför har vi i år kompletterat rapporten Cityindex med flödesdata för att kunna mäta hur stort besökstappet blivit. I september kommer vi att presentera unika prognoser för hur detta påverkat omsättningen i stadskärnorna under första halvåret 2020. För att få en så snabb återhämtning som möjligt behöver fastighetsägare, kommuner och andra som arbetar med stadsutveckling kunna dra slutsatser om vilket erbjudande framtida stadskärnor ska ha, säger Christina Friberg.
I oktober kommer cityrapporter för enskilda stadskärnor att kunna presenteras.