[ Annons ]

Hotellmiljardären Petter Stordalen är beredd att öppna upp hotell i både Norge och Sverige för omkring 1000 flyktingar. Samtidigt tar svenska branschaktörer initiativ till att hjälpa de tusentals människor som befinner sig på flykt genom Europa.
Publicerat 8 september, 2015

Stordalen beredd att öppna sina hotell för flyktingar

Hotellmiljardären Petter Stordalen är beredd att öppna upp hotell i både Norge och Sverige för omkring 1000 flyktingar. Samtidigt tar svenska branschaktörer initiativ till att hjälpa de tusentals människor som befinner sig på flykt genom Europa.

På kort tid är Petter Stordalen beredd att ta emot 300 flyktingar till sina hotell. Och om det inte räcker är hotellmiljardären beredd att lösa boendesituationen för omkring 1000 av de människor som just nu befinner sig på flykt genom Europa. Det säger han till norska TV2.

[ Annons ]

– Det jag lovade var ett uttryck av förtvivlan och att jag har en medmänsklighet. Jag blev påverkad och är mycket mer oroad i dag, säger Petter Stordalen till tv-kanalen, och berättar vidare att hans planer inbegriper hotell i både Norge och Sverige.

Om, och när mottagandet kan bli av, är enligt Stordalen upp till det norska migrationsverket som han redan varit i kontakt med.

Petter Stordalen har även donerat två miljoner norska kronor till Unicefs arbete med flyktingbarn, och uppmanar nu andra aktörer inom näringslivet att ställa upp. Här i Sverige har en rad företag och organisationer med kopplingar till fastighetsbranschen tagit initiativ för att hjälpa människorna på flykt. Bland annat väljer Sweden Green Building Conference att i år tacka inbjudna talare till konferensen genom en gåva om 20 000 kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Easyfaris, som arrangerar mässorna Fastighetsmässan och Ekobygg, har valt att skänka motsvarande summa.

Riksbyggen bidrar med 100 000 kronor till Röda Korsets insamling På flykt, som riktar sig direkt till flyktingkatastrofen vid Medelhavet.

– Det är en katastrof som utspelar sig vid Medelhavet just nu. Vi kan inte bara se på utan att göra något när så många människor lider, säger Leif Linde, vd på Riksbyggen.

HSB skänker en lika stor summa till samma insamling.

– Bilderna från flyktingkatastrofen är ohyggliga och ofattbara. Det är en fruktansvärd humanitär katastrof som utspelar sig vid Medelhavet. Men alla kan göra något. HSB bidrar därför med 100 000 kronor till Radiohjälpens insamling till människor på flykt, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

Utopia arkitekter skänker 50 000 kronor till Röda Korset och lovar att skänka ytterligare 1000 kronor till för varenda övrigt arkitektkontor som matchar deras bidrag. I ett pressutskick skriver Utopia arkitekter att deras insats må vara liten i sammanhanget, men att de hoppas kunna sporra många fler att bidra med vad de kan.

”Vi orkar inte längre bara sitta här med tårande ögon och vitnande knogar framför bildskärmar och mobiltelefoner. För varje osebar bild, för varje oläsbar artikel, för varje outhärdligt vittnesmål om det gränslösa lidandet som drabbar människor i krig och på flykt så blir det allt svårare att låtsas att vardagen känns meningsfull. Men vi vägrar låta känslan av vanmakt förlama oss. Det här är för viktigt för det,” skriver Utopia Arkitekter i sitt pressmeddelande.

 

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]