Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region är nöjd med att så många bolag väljer Stockholm.
Publicerat 12 februari, 2016

Storbolagen etablerar sig helst i Stockholm

Stora bolag som etablerar sig i Norden väljer i första hand Stockholm och i andra hand Öresundsregionen. Det visar en rapport från Stockholm Business Region.

Rapporten ”Global companies with offices in the Nordic region” har kontaktat 2 000 bolag på Forbes lista över världens största börsnoterade. Två tredjedelar av de företag som etablerar ett regionalt nordiskt huvudkontor säger att de väljer antingen Stockholm eller Köpenhamn.

[ Annons ]

Stockholmsregionen (Stockholm-Mälarregionen) dominerar med 51 procent av dessa kontor följt av den dansk-svenska regionen Greater Copenhagen (Öresundsregionen) med en andel på 24 procent, varav Köpenhamn svarar för 16 procent, Stor-Malmö för 4 procent och Helsingborg 2 procent.

– Det är glädjande att så många globala företag väljer att etablera sina regionala huvudkontor i Stockholm. Men även om Stockholm är attraktivt ur både ett nordiskt och ett globalt perspektiv så får vi inte slå oss till ro eftersom konkurrensen är hård säger Olle Zetterberg, vd på Stockholm Business Region i en kommentar.

Av de globala bolagen som etablerat sig i Norden visar rapporten att:

* Stockholm dominerar i samtliga branscher men i olika grad. Köpenhamn har en stark position när det gäller företag med inriktning mot konsumentvaror samt hälso- och sjukvård.

* En ny tendens blir synlig genom att de nordiska huvudstäderna allt oftare konkurrerar med städer som Hamburg, Berlin och Amsterdam eftersom fler företag etablerar nordeuropeiska huvudkontor och inte nordiska.

* De nordiska länderna har en utmaning i att locka fler kinesiska företag att etablera regionala huvudkontor. Endast 2 procent av den växande skaran kinesiska företag på Forbes 2000-listan har etablerat ett regionalt nordiskt huvudkontor vilket kan jämföras med att 24 procent av företagen har etablerat sig i Europa som helhet.

* Stockholm, som enda nordiskt storstad, hamnar på plats 10 på listan över städer med flest globala huvudkontor (koncernkontor). Listan toppas av Tokyo, London och Hong Kong. Helsingfors hamnar på plats 29, Köpenhamn på plats 59 och Oslo på plats 60.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]