[ Annons ]

Castellum förvärvade Säve flygplats 2018 och fick därmed tillgång till ett utvecklingsområde om drygt 3 miljoner kvadratmeter mark.
Publicerat 16 november, 2021

Stor vätgasetablering i väst

Vätgas som alternativ för energilagring tar ett steg framåt när Energibolaget Nilsson Energy etablerar sig i Gateway Säve i Göteborg.

Det har länge talats om vätgas som ett alternativ för energilagring i fastigheter. Nu ska energibolaget Nilsson Energy utveckla och producera nyckelfärdiga containerbaserade system för energilagring och elförsörjning i Gateway Säve som ägs och förvaltas av Castellum.

– Vi är otroligt glada över att en föregångare inom fossilfria energisystemlösningar väljer att etablera sig på Gateway Säve. Det är ett kvitto på att vi verkligen är på väg mot att skapa ett nationellt centrum för fossilfri mobilitet både på marken och i luften på området, säger Mariette Hilmersson, region-vd på Castellum.

[ Annons ]

Bolaget Nilsson Energy byggde är 2019 produktions- och solcellsanläggningen till den den omtalade vätgasmacken i Mariestad. I anläggningen på Gateway Säve kommer företaget att utveckla och producera nyckelfärdiga containerbaserade energimoduler innehållande produktion av decentraliserad grön vätgas via elektrolys, batteri, lagrings- och bränslecellsteknik.

– Genom etableringen på Gateway Säve får vi – förutom optimala lokaler för vår upprampning av våra powerboxar – tillgång till en miljö där flera företag och kompetenser delar samma visioner och vill hitta lösningar för morgondagens energi och hur den ska kunna bidra till en mer hållbar planet. Tack vare Gateway Säve kan vi på hemmaplan etablera en åtråvärd och efterfrågad vätgashub, säger medgrundare och styrelseledamot Martina Wettin.

Hon ser fördelar med att nu etablera sig i det kluster av innovativa aktörer och företag som finns på Gateway Säve.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]