[ Annons ]

Erik Elmgren, förhandlingschef Hyresgästföreningen, och Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige.
Publicerat 2 december, 2016

Stor skillnad i synen på årets hyresförhandlingar

Förhandlingarna för landets hyreslägenheter går smidigare än vanligt. Det anser Hyresgästföreningen. Men kanske är sanningen snarare att parterna aldrig stått längre ifrån varandra.

Drygt 300 000 hyror är redan färdigförhandlade.  Det ska jämföras mot att vid samma tidpunkt förra året var bara cirka 87 000 hyror klara. Erik Elmgren, Hyresgästföreningens förhandlingschef, uttrycker sin entusiasm i ett pressmeddelande.

[ Annons ]

– Vi ligger långt före i tid jämfört med de senaste åren. Det visar att hyresförhandlingssystemet är effektivt och att vi tillsammans med ansvarstagande fastighetsägare hittar förhandlingsöverenskommelser. Att det går så snabbt är glädjande och helt i linje med det regeringsuppdrag parterna jobbar med för att få till effektivare och snabbare förhandlingar. Det gagnar både hyresvärdar och hyresgäster.

Men det är en entusiasm som inte helt delas av Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo.

– Det blir snarast lite absurt att påstå det när det ändå är en väldigt stor strandningsfrekvens i år, säger Reinhold Lennebo.

I Stockholm har förhandlingarna strandats av Hyresgästföreningen, i Göteborg strandade förhandlingarna i fjol och efterspelet i hyresnämnden är ännu inte klart. Och nu har det strandats i hela södra Sverige.

Men 300 000 hyror är trots allt färdigförhandlade…

– Ja, det är väl visserligen bra. Men de flesta av dessa är kommunägda bolag. Och det är inte så konstigt att de i den politiska situation som råder kommer överens med Hyresgästföreningen, säger Reinhold Lennebo.

Reinhold Lennebo säger att han fått signaler från flera håll om att de kommunägda bolagen har ett politiskt tryck på sig att göra upp med hyresgästföreningen.

– Tittar man istället på de ställen där det nu har strandats så har det berott på att systemet inte fungerar, säger Reinhold Lennebo.

Hyresgästföreningen å sin sida refererar till kartläggningen som visar att det är mycket lönsamt att äga och förvalta fastigheter. Totalavkastningen på hyresbostäder var år 2015 10,6 procent och räntorna har fortsatt sjunka.

– Vi hoppas och tror att fler hyresvärdar vill vara med och ta ansvar för att även hyresgästerna ska få ta del av de synnerligen goda ekonomiska förutsättningarna som råder, säger Erik Elmgren.

Det är dock ett resonemang som i princip förutsätter att fastighetsägaren först säljer sin fastighet. Totalavkastningen tar enbart hänsyn till fastighetens värdestegring.

– Visst är det är bra att det är lönsamt att förvalta och äga hyresfastigheter. Det gör det möjligt att fortsätta investera i hyresbostäder och gör branschen kan fortsätta hålla en hög standard. Men totalavkastningen har inte den minsta betydelse för de allra flesta som vill äga sina fastigheter långsiktigt. Då måste man kunna leva på det man faktiskt tjänar på hyresintäkten – den enda intäkt man faktiskt har i vardagen, säger Reinhold Lennebo.

Den genomsnittliga hyreshöjningen för de hyror som förhandlats i år ligger på 0,55 procent.

– Man tycka att det handlar om små belopp när man som fastighetsägare kräver 1,2 procent. Men i långa loppet är den skillnaden är väsentlig om man ska behålla attraktiviteten i hyresfastigheter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]