Foto: David Petterson
Publicerat 16 november, 2016

Stor kulturrenovering går i vinteride

Renoveringen av Härnösands residens klarade inte deadline. För att inte riskera frostskador i putsen låter Statens fastighetsverk nu arbetet vila tills det våras.

I april påbörjade Statens fastighetsverk (SFV) det omfattande arbetet att ge Härnösands residens, som stod klart 1790, en ny välmående fasad med ny puts, nytt plåttak och renoverade fönster med energiglas. Men delar av det avancerande putsarbetet har dragit ut på tiden. För att inte riskera skador tar man nu därför en paus över vintern.

[ Annons ]

Därför är det inte ett färdigrenoverat residens som kommer att möta Härnösandsborna då byggställningarna runt residenset tillfälligt tas ned i veckan.

–  Renoveringsarbetet har gått bra och vi är nöjda med resultatet så här långt. Att vi inte har lyckats med vår målsättning att vara klara i slutet av november är naturligtvis tråkigt. Samtidigt får vi aldrig tumma på kvaliteten i ett sådant här projekt, säger Bengt Skoglund, fastighetsförvaltare vid Statens fastighetsverk.

Det som återstår är kalkmålningen av residensets nya puts, i den ljusa kulör som valts ut, samt slutmålning av det nya plåttaket.

– Kalkmålningen vi påför består av pigment och kalkpasta uppblandat med stora mängder vatten. Om vi valt att fortsätta finns en stor risk att putsen skulle få frostskador i samband med kalkavfärgningen. Det är uttorkningen av den stora vattenmängden, cirka 2 500 liter vatten på fasaden, som är alldeles för riskabel. Vi måste därför ha tålamod och invänta ett varmare och mer stabilt väder, säger Per-Anders Johansson, projektledare vid Statens fastighetsverk.

Har man vägarna förbi i vinter kan man i alla fall redan nu beundra residensets nya fönster och de två vapensköldarna som är färdigkonserverade.

– På långt håll ser vapensköldarna helt lika ut med sina tre kronor och en omgivande krans. Vid närmare betraktelse är de dock helt olika. Vapenskölden som sitter mot torget är utförd i sandsten och har en eklövskrans med ekollon. Den andra skölden, som vetter mot Nattviken, är istället utförd i trä och har en krans av olivkvistar. Trots betydande efterforskningar har vi inte fått fram varför de är olika, säger Per-Anders Johansson.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]