Kemikalieinspektionens generaldirektör Per Ängquist. Foto: Lieselotte Van Der Meijs / Kemikalieinspektionen
Publicerat 25 februari, 2022

Stopp för PFAS i brandsläckare

Brandskum som innehåller evighetskemikalierna PFAS är så hälsofarligt att det ska förbjudas inom alla användningsområden. Det föreslår EU:s kemikaliemyndighet Echa.

Brandsläckningsskum med PFAS har orsakat många fall av vatten- och markföroreningar och därför anser Echa att det är rimligt att upphöra med användningen. Enligt Echa skulle ett förbud kunna innebära att utsläppen av PFAS minskar med mer än 13 000 ton de närmaste 30 åren.

– Jag välkomnar detta besked från Echa eftersom PFAS-ämnena är ett så stort miljöproblem. Kemikalieinspektionen jobbar för ett generellt PFAS-förbud och det här ett viktigt besked i rätt riktning, säger generaldirektör Per Ängquist i en kommentar.

[ Annons ]

Det nya förslaget innebär ett förbjud för utsläppande på marknaden, användning och export av alla PFAS i brandsläckningsskum efter användning. Nu kommer en sex månaders lång konsultation att inledas innan ett färdigt förslag kan lämnas till EU-kommissionen.

Anticimex har dock redan bestämt sig för att fasa ut handbrandsläckare med skum som innehåller miljöskadliga PFAS-ämnen.

– Vi ser ingen anledning att vänta på ett beslut. Det här innebär att skumsläckare försvinner helt ur vårt brandskyddssortiment och ersätts med vätskesläckare som är lika effektiva vid släckning av fasta material, men som inte har samma skadliga inverkan på miljön, kommenterar Johannes Eklund, brandskyddsexpert på Anticimex.

En stor miljöpåverkan för en handbrandsläckares livscykel ligger i produktionen. Anticimex förlänger därför livslängden av handbrandsläckare genom att konvertera och återanvända gamla behållare samt ladda om befintliga släckare.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]