Lindströms fastigheter använder drönarfotografering bland annat för att kolla efter lösa takplattor, isbildning eller fågelbon.
Publicerat 24 oktober, 2016

Stopp för drönarfotografering

Fotografering med drönare är från och med i fredags klassat som tillståndspliktig kameraövervakning, enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen. Tekniken används på flera håll i fastighetsbranschen. Nu höjs röster för att lagen hindrar teknikutvecklingen och måste skrivas om.

I fredags slog Högsta förvaltning fast att en drönare som kan fotografera är att betrakta som en övervakningskamera. Därmed krävs nu ett tillstånd för kameraövervakning för alla som vill använda drönare, oavsett om det är som ett arbetsredskap eller en fritidssysselsättning.

[ Annons ]

Domen har väckt starkt missnöje bland företagare, politiker och investerare. Nu kräver bland andra Centerpartiet och Liberalerna att lagen skyndsamt skrivs om för att komma ikapp teknikutvecklingen.

”Det här visar att tekniken har sprungit ifrån politiken. Vi pratar om en föråldrad lagstiftning från 70-talet som försvårar för företag och människor med kreativa idéer. Att drönare skulle utgöra ett integritetsproblem generellt sett stämmer inte. Och när domstolen har tolkat lagen på det här sättet behöver vi ändra lagen”, framför Richard Nordin (C) i en interpellation till justiteminister Morgan Johansson.

De enda undantagen från att behöva ansöka om kameraövervakningstillstånd från Länsstyrelsen är om fotograferingen görs i syfte att förhindra brott, eller om det sker på ens egen inhägnade tomt.

Drönarfotografering är idag ett uppskattat sätt att enkelt fotografera eller filma på från hög höjd, till exempel för att skapa kartor eller inspektera skog och mark. I fastighetsbranschen används drönare bland annat för att göra tryggare besiktningar av tak och för att skapa visualiseringar av framtida utsikter från kommande byggnader.

Den nya domen slår nu hårt mot de svenska företag som livnär sig på att tillhandahålla tjänster med drönarfotografering. Ett av bolagen är Fastout som skapar 360-graderskartor åt söktjänsten Hitta.se. Efter fredagens dom störtdök kursen på måndagen med i skrivande stund hittills -23,13 procent på Stockholmsbörsen.

Drönarpiloternas branschorganisationen UAS Sverige ser nu över hur deras medlemmar ska hantera domen.

”UASSwedens styrelse har haft styrelsemöte och har lagt upp en plan för att med kraft försöka få makthavare på alla nivåer att inse hur snett detta domslut slår mot en hel bransch som sysselsätter tusentals anställda och företag med miljardomsättning,” skriver organisationen på sin webbplats.

Tidigare i Fastighetstidningen

Riksbyggen gör takinspektioner tryggare med drönare

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]