[ Annons ]

Bild: Stockholmshusen.
Publicerat 22 september, 2021

Stockholmshusen uppdateras

De så kallade Stockholmshusen utvecklas. Bland annat genom att gestaltningsprogrammet uppdateras för att också passa in i mer moderna stadsmiljöer.

Konceptet Stockholmshuset togs fram för att de kommunala bolagen Familjebostäder, Stockholmshem och Svenska Bostäder ska kunna bygga billiga hyresrätter med lägre hyra. 

Som inspiration finns huvudstadens bostadsarkitektur från 60- och 70-talen, med färgsättning, materialval, geometrier och detaljutformning.

[ Annons ]

Nu uppdateras alltså konceptet för att även passa in i moderna stadsmiljöer.

– En ny gestaltning är ett viktigt steg för att kunna bygga Stockholmshus i fler områden. Nu utvecklas husen så att de även passar in i 60- och 70-talsområden, vilket gör att jag ser stora möjligheter även i ytterstaden. Detta skapar möjlighet för fler projekt, och är en del av hur vi nu vidareutvecklar Stockholmshusen, säger Dennis Wedin, fastighets- och bostadsborgarråd.

Ytterstadens bebyggelsestruktur skiljer sig från närförorterna avseende stadsrum och stadsbild. När Stockholmshusen etableras i ytterstaden behöver gestaltningen anpassas så att husen passar in väl även i dessa miljöer. Detta görs genom alternativ utformning av fasader, takfötter, balkongräcken och materialval.

– Vi behåller Stockholmshusens karaktär; fönsteromfattningar, de träklädda entréerna, den konstnärliga utformningen och den grundläggande utformningen som hittills bidragit till fina hus och miljöer, säger Bengt Rehn, projektkoordinatör för Stockholmshusen.

Gestaltningsprogrammet är framtaget av Stockholmshusens konceptarkitekter DinellJohansson, Per Kallstenius och Bibbi Leine Landskapslaget

– När Stockholm bygger nytt ska det vara vackert och smälta väl in i omgivningen. Jag var från början skeptisk till Stockholmshusens gestaltning, innan detaljerna bearbetats. Jag hade fel och gläds nu åt gestaltningen och möjligheten att bygga hus i bra kvalitet i fler områden, säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]