[ Annons ]

Elsa Hellström på Stockholmshem är mentor för Khava som kommer från Ryssland. Foto: Stockholmshem
Publicerat 5 november, 2019

Stockholmshem satsar på mentorer för nyanlända

Stockholmshem satsar på projektet Stockholmsmentor, där nyanlända ska hjälpas ut i arbetslivet. 27 medarbetare på bostadsbolaget har anmält sig i den första fasen.

Stockholmsmentor ingår en satsning av Stockholms stad som går ut på att olika aktörer tillsammans tar ansvar för att hjälpa till med integrationen av nyanlända flyktingar. En av dessa är alltså Stockholmshem, som nu uppmuntrar sina medarbetare att bli mentorer.

[ Annons ]

– Det är viktigt både för oss som bolag och som en del av Stockholms stad att bidra till integrationsarbetet i staden. Vi gör det lättare för våra medarbetare att engagera sig genom att bland annat bjuda på några timmars arbetstid för uppdraget, säger Rana Kasto, hållbarhetsutvecklare och initiativtagare för programmet på Stockholmshem.

– Jag är glad över att vår ledningsgrupp ser värdet i en sån här satsning. Extra roligt är det att flera av dem, inklusive vår VD, har valt att bli Stockholmsmentor.

27 av Stockholmshems medarbetare har anmält sig för att bli Stockholmsmentor i den första omgången, men fler kommer att få möjlighet under nästa år.

– Att så många har anmält sig redan är fantastiskt och som ordförande blir jag stolt över att bolaget tagit initiativet och satsar på detta. Mentorsprogrammet är ett sätt att skapa värde för de människor som kommer hit, ge dem en möjlighet att kunna etablera sig i Sverige och försörja sig, säger Björn Ljung (L), ordförande Stockholmshem.

En av medarbetarna som tagit på sig ett mentorskap är Elsa Hellström, kommunikatör på Stockholmshem, som är mentor för Khava Khidirova, från Ingusjien i Ryssland.

– Jag har länge velat göra något och funderar mycket på integrationsutmaningen. Och nu när vi är igång känner jag hur mycket det ger mig att vara mentor, säger Elsa Hellström, som menar att hon lärt sig lika mycket som Khava av mentorskapet.

– Jag blir påmind om att inte ta allt för givet. Hur jag skulle klara mig om jag skulle behöva starta om i ett helt nytt land som vuxen? Jag blir också medveten om hur viktig kommunikation är. Det är inte bara språket som är nytt, alla våra kulturella och sociala koder måste vara svåra att knäcka. Det kan vi som Stockholmsmentorer hjälpa till med.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]