Centerpartiet föreslår att bostäderna i allmännyttan fördelas efter behov, inte efter antal år i bostadskön. På fem år ska hela Stockholms bostadskö fasas ut enligt förslaget.
Centerpartiet, idag i opposition i Stockholms stadshus, gör ett offensivt utspel i bostadspolitiken. Intervjuad i Dagens Nyheter menar Centerns gruppledare Jonas Naddebo att många står i bostadskön som en ren form av pensionsförsäkring.
Den som äger en bostadsrätt eller ett småhus vill kunna bo i en hyreslägenhet senare i livet, och då sälja sin bostad och få loss pengarna.
Varken rätt eller rimligt som bostadssituationen ser ut i huvudstaden, menar Jonas Naddebo. Därför vill Centern att den som redan har ett boende, som uppfyller ens nuvarande behov, ska förlora möjligheten att söka en hyresrätt i allmännyttan. Om livspusslet ändras kan man dock få ansöka om en hyresrätt. Lägenheter i det kommunala beståndet ska, enligt Centerpartiets förslag, fördelas efter behov, inte efter kötid.
– Det är ingen kommunal kärnuppgift att stå för en pensionsförsäkring. Och vi föreslår en omställningsperiod då man kan realisera sina ködagar, säger Jonas Naddebo till Dagens Nyheter.
Frågan är dock om reformen är möjlig utan en lagändring? Enligt lagen är det enbart kommunala bostadsförmedlingar som har rätt att ta ut en köavgift, det villkorat med att merparten av lägenheterna fördelas efter kötid.
Å andra sidan kan de kommunala bostadsförmedlingarna redan i dag arbeta med förturer. Dels genom att öronmärka en viss typ av lägenheter för prioriterade grupper som exempelvis ungdomar (då är det korrekta begreppet egentligen reservationer). Lagen ger idag också utrymme att förmedla ett begränsat antal lägenheter som individuella förturer. I Stockholm handlar det dock om ett mycket litet antal, cirka 30, 40 individuella förturer beviljas per år.
Regeringen har dock meddelat att man har för avsikt gå vidare med förslag i utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning som utredaren Karolina Skog presenterade mars 2022. Större möjligheter till förturer är en av de saker som är att vänta. Förslaget är att ta det ska vara möjligt att ge hur många förturer som helst och ändå får ta ut köavgift.
Det är ingen kommunal kärnuppgift att stå för en pensionsförsäkring.
Men Jonas Naddebo vill alltså gå längre än så och förändra Bostadsförmedlingens uppgift i grunden. Han öppnar samtidigt för social housing, att en viss del av nyproduktion öronmärks för socioekonomiskt svagare grupper.
Centern vill också slå ihop de tre allmännyttiga bostadsbolagen Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem. Det skulle, enligt Centerpartiet, bland annat ge en effektivare drift och ökad kapacitet för nyproduktion.
Dessutom förordar partiet att privata hyresvärdar ska få tillämpa fri hyressättning vid nyproduktion. Det byggt på den förutsättningen att en viss andel av bostäderna öronmärks för socialt hållbara bostäder. Dessa skulle i så fall fördelas efter behov genom Bostadsförmedlingen.
– Fri hyressättning i nyproduktion tillämpas i Helsingfors. Den dag vi var där på studiebesök fanns 2 000 lediga lägenheter och hyran i nyproduktion var 14–16 procent högre än i allmännyttan. Med så många lediga lägenheter kan de inte ta hutlösa hyror, säger Jonas Naddebo till DN.
Ett längre reportage om bostadsförmedlingar kan läsas i nästa nummer av Fastighetstidningen, som kommer på måndag.