[ Annons ]

Akademiska Hus bygger ut på Stockholms universitetsområde och energieffektiviserar på samma gång. På torsdagen började bygget.
Publicerat 30 maj, 2013

Stockholms universitet får nytt labb och marklager

Akademiska Hus bygger ut på Stockholms universitetsområde och energieffektiviserar på samma gång. På torsdagen började bygget.

Verksamheten vid Stockholm universitet växer i rask takt, och därmed behovet av fler lokaler. Därför expanderar Akademiska Hus nu Arrheniuslaboratoriet med en helt ny byggnad om 16 500 kvadratmeter. Den nya byggnaden kommer att innehålla kontors- och labbmiljöer men även växthus på taket med tillhörande växtklimatkammare. Här ska forskning och undervisning bedrivas med inriktning på bland annat botanik och marina ekosystem, vilket kräver en rik uppsättning av toppmodern utrustning. I växtklimatkamrarna kan till exempel dygnsrytmer och klimat från olika världsdelar simuleras.

[ Annons ]

– Dessa nya lokaler är oerhört viktiga för att vår verksamhet ska kunna utvecklas för framtiden. Idag hotar flera verksamheter att stagnera på grund av lokalbrist, så satsningen är mer än välkommen, säger Astrid Söderbergh Widding, rektor vid Stockholms universitet.

Samtidigt installeras en ny, smart energilösning som ska försörja en stor del av campus med värme och kyla. Energilösningen kommer att bestå av ett marklager med cirka 150 energiborrhål i markytan kring den nya byggnaden, där energi kan utvinnas ur borrhålen via bergvärmepumpar. Denna lösning gör att byggnaden blir i stort sett självförsörjande på energi och bedöms kunna minska den köpta fjärrvärmen med 5 000 MWh per år.

De nya satsningarna uppgår till en kostnad av cirka 550 miljoner kronor.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]