Skissbild över det nya området Mälaräng, mellan Bredäng och Mälarhöjden i södra Stockholm. Foto: Stockholms Stad
Publicerat 8 maj, 2018

Stockholms stads pilotprojekt för byggemenskap

Stockholms stads exploateringsnämnd har beslutat att starta ett pilotprojekt för byggemenskaper i Mälaräng. En intresseanmälan har öppnats för att undersöka förutsättningarna för ett sådant projekt.

Fastighetstidningen skrev i Fastighetstidningen nr 3 2018 om byggemenskaper, där vi besökte Hamburg och Göteborg och de byggemenskapsprojekt som pågår där. Senare, i april, reste bostadsminister Peter Eriksson till Tübingen i Tyskland för att lära sig mer om hur Sverige kan förbättra förutsättningarna för upplåtelseformen.

[ Annons ]

Nu ska boendeformen alltså testas i den nya stadsdelen Mälaräng, beläget mellan Mälarhöjden och Bredäng i södra Stockholm, som del av projektet Fokus Skärholmen. Tanken är att, genom att låta mindre aktörer delta i utbyggnaden av Stockholm, förbättra konkurrensen och öka mångfalden av boendeformer i Stockholms stad.

– Nu genomför vi ett pilotprojekt för byggemenskaper inom Fokus Skärholmen. Det ska bli väldigt intressant att se hur det kan bidra till stadsdelens framtida utveckling genom att släppa in framtidens Skärholmsbor i planeringen av det egna boendet, säger Stefan Hansson (S) ordförande i exploateringsnämnden.

Tanken med en byggemenskap är att en grupp privatpersoner bjuds in, för att i egen regi eller tillsammans med en byggaktör bygga sin egen bostad.

Läs mer: 

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/byggherrar-2-0/

http://fastighetstidningen.se.hemsida.eu/peter-eriksson-till-tyskland-for-att-studera-byggemenskaper/

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]