[ Annons ]

Nu är HSB Stockholms tävling om framtidens bostäder avgjord. Vinnarna är arkitetsamarbetet Berg, C.F Möller Architects och DinellJohansson. Därmed kan Stockholms nästa landmärke bli en skyskrapa i trä.
Publicerat 25 november, 2013

Stockholms nya landmärke kan bli skyskrapa byggd i trä

Nu är HSB Stockholms tävling om framtidens bostäder avgjord. Vinnarna är arkitetsamarbetet Berg, C.F Möller Architects och DinellJohansson. Därmed kan Stockholms nästa landmärke bli en skyskrapa i trä.

Under året har HSB Stockholm ordnat en tävling där tre arkitektkontor tävlar om att bygga framtidens bostäder på tre centrala platser: Västerbroplan, Tekniska nänmdhuset och Hagastaden. Nu är tävlingen av avgjord och vinnarna blev arkitetsamarbetet Berg, C.F Möller Architects och DinellJohansson.

[ Annons ]

– Vi är mycket nöjda med de tre förslag som Berg | C.F Möller och DinellJohansson lämnat in och vi ser fram emot att samarbeta kring att skapa en spektakulär byggnad tillsammans med dem, säger Anders Svensson, vd på HSB Stockholm.

Under tävlingens gång har allmänheten kunnat rösta på det förslag de helst skulle vilja se på varje plats via HSB Stockholms facebook. Projektets har också haft en jury, bestående av tidigare stadsarkitekten Per Kallstenius, Karin Ahlzén, tidigare chefsarkitekt för White Arkitekter, antropologen Katarina Graffman och representanter från HSB. Juryn och allmänheten var eniga i val av vinnare.

Juryns motivering lyder:
”Berg/CFMöller-Dinelljohansson har på ett utomordentligt sätt tagit sig an uppgiften att skapa framtidens bostäder, med innovativa angreppsätt för såväl lägenhetsutformning och arkitektonisk gestaltning, som för husens placering i stadsmiljön. Med visioner för hur husets smarta funktioner kan komma till nytta både för boende och för allmänheten, skapar de ett genomtänkt helhetskoncept för en bostadsrättsförening redo att möta framtiden.”

Men vart byggnaden ska byggas och när är fortfarande inte bestämt.
– Vi för en nära dialog med Stockholms stad om var det här landmärket skulle passa bäst in i staden. Stockholm behöver en arkitektoniskt djärv byggnad som stärker identiteten som Sveriges huvudstad och samtidigt innehåller innovativa lägenhetslösningar, säger Anders Svensson.

Läs mer om det vinnande bidraget här.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]