[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 11 juni, 2018

Stockholms kontor är heta

Stockholm tillsammans med Amsterdam och Stuttgart är just nu de hetaste städerna för investeringar i kontorsfastigheter. Det enligt en ranking från JLL.

JLL:s index Supply sensitivity index är framtaget för de större städerna i Europa. Rankingen tittar bland annat på tillgången och efterfrågan på så kallad Grade-A kontor. I en ranking av dessa faktorer hamnar Stockholm högt upp (trea efter Amsterdam och Stuttgart) vilket antyder att så som utbudssidan ser ut med låg nyproduktion och låga vakanser så är förutsättningarna för fortsatta hyresökningar goda. Särskilt i Solna/Sundbyberg bedöms förutsättningarna vara goda och denna delmarknad tar plats som en Future rental growth hotspot.

[ Annons ]

Kontorshyrorna I Stockholm har också ökat rejält de senaste åren. På tre år har hyresnivån för centrala kontorsutrymmen ökat från 4 500:- till 7 200 :- per kvadratmeter och år, det vill säga 60 procent. I Europa är det i dagsläget bara i London, Paris och Zurich som kontorshyrorna i centrum är högre än i Stockholm. Mycket av hyresuppgången beror på att den svenska ekonomin (och i synnerhet huvudstadens) vuxit i snabb takt, vilket inneburit en stegrad efterfrågan på kontorsytor.

– Givet att vi ser en viss konjunkturavmattning framför oss så bör då hyresökningarna dämpas framöver, menar Tor Borg, Head of Research, Nordics JLL

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]