Förstahandskontrakt till hemlösa som aldrig lyckas få en fast punkt. Det vill Stockholm stad att såväl kommunala som privata fastighetsbolag ställer upp med. – Det handlar om att hjälpa ett fåtal utsatta personer, säger bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).
Frågan om hur man ska lösgöra fler lägenheter till personer som inte kommer in på bostadsmarknaden har diskuterats under längre tid, bland annat föreslog Boverket i en rapport nyligen att en ny bostadsanvisningslag införs.
Nu har även den politiska ledningen i Stockholm stad agerat och vill göra det möjligt att hemlösa med särskilda behov ska få förstahandskontrakt.
Tanken är att den kommunala Stiftelsen hotellhem, SHIS, ska hantera förstahandskontrakten. Och att de tre allmännyttiga bostadsbolagen årligen ska överlåta ett antal bostäder till SHIS. Idag förmedlar endast SHIS genomgångsboenden med maximal hyrestid på sju år. Med det nya systemet ska det efter individuell prövning finnas möjlighet att få ett fast kontrakt.
– Det är inte humant att dessa individer, många är äldre alkoholiserade män, ska halka runt mellan olika korttidskontrakt och till sist bli hemlösa, säger Ann-Margarethe Livh och hon ser gärna att de privata värdarna i Stockholm också bidrar med några lägenheter.
På Fastighetsägarna Stockholm säger Henrik Tufvesson, chef analys och opinion, att man inte vet så mycket om förslaget och vill få mer information.
– Men det låter intressant om det finns en ledning som tar ett helhetsgrepp och att fastighetsägarna då har en tydlig motpart. Det har man lyckats med i Norrköping.
Henrik Tufvesson påpekar att stora privata fastighetsägare redan idag lämnar lägenheter till så kallade sociala kontrakt och att det inte är helt nytt område.
– Utmaningen är att bredda till de mindre som inte så ofta har lediga lägenheter.
Han tycker inte att det finns skäl att låta folk gå före i kön av ekonomiska skäl, utan att de lägenheter som öronmärks går till personer som har olika typer av funktionshinder eller andra problem som gör det svårt att få en lägenhet.
– Vill man underlätta individer med svag ekonomi är det bättre med riktade stöd, som bostadsbidrag.