Stockholms rödgröna styre vill att fler ska parkera i garage. Nu har staden beslutat att avskaffa rabatten för gatuparkering i kommande nyproduktion. Ett utspel som möter kritik.
Idag finns det cirka 120 000 parkeringsplatser längst Stockholms gator, vilket motsvarar en femtedel av stadens totala gatumark. Nu vill de rödgröna att bilparkering i högre grad ska ske på kvartersmark, i garage eller p-hus.
Boendeparkering är ett parkeringstillstånd som ger boende rätt att parkera på gatorna i sitt närområde till en rabatterad avgift. I nybyggda bostadsområden som Hagastaden, Annedal och Norra Djurgårdsstaden har Stockholm redan avskaffat boendeparkering. Nu har staden bestämt att samma princip ska gälla för all nyproduktion.
– Vi ser att stockholmarnas gemensamma mark kan användas bättre. När fler parkerar i garage blir det större plats på gatorna för gång- och cykelstråk, träd och uteserveringar. Det gör staden trevligare för alla, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.
Det kan konstateras att det länge varit en trend att fastighetsägare, med stadens goda minne, har försökt styra mot lägre p-tal (kravet på antal parkeringsplatser per lägenhet vid nyproduktion). Dels av den enkla anledning att det är kostsamt att bygga parkering på dyrbar mark, dels att man av hållbarhetsskäl velat premiera andra mobilitetslösningar.
Lars Strömgren ser ingen större risk att stadens beslut kan komma påverka bostadsbyggandet.
– Nej, det här beslutet innebär inte att fastighetsägare ska bygga fler parkeringsplatser. Plan- och bygglagen kräver redan idag att nyproducerade bostäder ska ha tillgång till parkering på kvartersmark. Stockholms gröna p-tal gör att fastighetsägare har goda möjligheter att minska antalet p-platser genom att erbjuda andra former av hållbar mobilitet, Lars Strömgren.
Men frågan är vad som sker om man helt skippar möjligheten till boendeparkering? Bedömer presumtiva byggherrar det som en alltför stor risk om det inte finns något alternativ alls för den som i framtiden trots allt kanske skaffar sig en bil?
Lars Strömgren menar dock att slopad rabatt tvärtom gynnar den som vill bygga. Han resonerar att rabatterad gatuparkering gör att fastighetsägare inte kan ta ut skäliga taxor för sina egna p-platser. Något som enligt Lars Strömgren kompenseras högre hyresnivåer.
– Det påverkar efterfrågan på bostäderna och riskerar att bromsa bostadsbyggandet. Genom att slopa rabatterad gatuparkering i nyproduktion gör vi det mer attraktivt att bygga bostäder i Stockholm.
Fastighetsägarna motsätter sig det nya beslutet.
– Stockholms stads beslut att avskaffa möjligheten till boendeparkering för boende i nybyggda fastigheter missar målet, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad och förhandlingschef på Fastighetsägarna Stockholm.
Hon menar att att det problem som stadens ledning vill lösa till stor del är teoretiskt. Detta då det främst gäller innerstaden, där möjligheten att producera nya bostäder är mycket begränsad.
I områden där det är möjligt att bygga nya bostäder menar hon att gatuparkeringen oftast inte något större problem. Hon tvivlar på om kommunen överhuvudtaget har rätt att införa en parkeringsavgift, oavsett om den är subventionerad eller ej.
– Om staden dessutom skulle tvinga fastighetsägare att bygga garageplatser eller att anlägga parkeringsplatser på byggbar mark, är risken stor att det inte kommer att vara möjligt att bygga. Kalkylen i nyproduktion är redan i dag svår att få ihop. Om ytterligare ännu fler kostsamma krav införs, talar allt för att nyproduktionen kommer att minska ytterligare, säger hon.
Beslutet att avskaffa rabatterad boendeparkering möter också motstånd från oppositionen.
– Vi moderater har motsatt oss beslutet att slopa boendeparkering vid nyproduktion, precis som vi också motsatt oss chockhöjningarna av parkeringsavgifterna, säger Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd.
Reglerna träder i kraft den 1 juli 2025 och gäller då enbart bostäder som ännu inte byggts. Förändringen gäller inte fastigheter med nytt bygglov för till- eller ombyggnad.