Foto: WSP.
Publicerat 11 oktober, 2018

Stockholm rankad som en av världens mest framtidssäkra städer

Analysföretaget WSP har analyserat hur rustade världens storstäder är för framtida utmaningar. Stockholm hamnar på en tredjeplats.

Omdömet baserar sig bland annat på hur Stockholm planerar för framtida klimatförändringar, tillgången till öppen data, men också den goda tillgången till parker och grönområden. Betyget dras dock ner av bristande framtidsplaner för urbana system så som vatten- och avfallshantering.

[ Annons ]

– Stockholm ligger bra till i vår globala jämförelse, vi är bäst i klassen när det gäller framtidsutsikterna för gång- och cykeltrafik och även tillgången till grönområden där vi redan i dag kan konstatera att 70 procent av stockholmarna har mindre än 200 meter till närmsta grönområde. Men vi ser också att vi har utmaningar, det handlar bland annat om avfallshantering, logistikeffektivitet och tillgången till bostäder vilket kommer påverka utvecklingen av både staden och näringsliv på längre sikt, säger Fredrik Bergström, affärsområdeschef för Advisory på WSP, i en kommentar.

WSP Global City Index har tittat på framtida utmaningar för världens städer, och inte på hur de står sig idag. Indexet bygger på 21 parametrar inom områdena bebyggelse, mobilitet, teknik och urbana system och analysen är gjord av mer än 100 tekniska experter som bor och verkar i de aktuella städerna.

– Det intressanta med den här rapporten är att vi kan se en mängd bra exempel på hur andra städer förbereder sig för framtiden, exempelvis Köpenhamns cykelbroar, Singapores program för tillgång till prisvärda bostäder eller tillgången till snabb uppkoppling i Dubai. Det finns massor att lära av materialet som tagits fram, säger Fredrik.

Hela rapporten finns att hämta här.

Tio i topp – WSP Global City Index
1. Seattle
2. Copenhagen
3. Stockholm
4. New York
5. Vancouver
6. Singapore
7. San Francisco
8. Montreal
9. Washington DC
10. Toronto

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]