[ Annons ]

Lidingövägen i Stockholm har fått en ekologisk bullerskärm. Foto: Stockholms stad.
Publicerat 8 december, 2016

Stockholm får sin första ekologiska bullerskärm

Stockholms stad har färdigställt en 168 meter lång ekologisk bullerskyddsskärm vid Östermalms IP på Lidingövägen. Det är den första i sitt slag i Stockholm.

Bullerskärmen innehåller 28 000 växter och ska dämpa ljud på ett mer effektivt sätt än vad träplank gör. Skärmen skapar en bättre ljudmiljö på idrottsplatsen samtidigt som växterna minskar partiklarna i luften.

[ Annons ]

Gröna bullerskyddsskärmar är vanligare längs med motorleder, men den på Lidingövägen är en av de första i sitt slag i Stockholm.

– Eftersom den ligger precis bredvid en gång- och cykelbana ska den kännas mer händelserik. Det finns ett färgkoncept med rosa-orange blomning och en i blått och silver, däremellan avbrott i form av belysningspaneler med grönaktigt skimmer. Färgskiftningarna ger en rytm i väggen och ökar i hastighet in mot staden eftersom de olika färgsektionerna växlar snabbare. På vintern när växterna vilar och är vissna kommer den vackra rostbruna panelen och belysningen synas mer säger Jean-Louis Dessalles, områdesansvarig landskapsarkitekt för Östermalm på trafikkontoret.

Fakta: Bullerskyddsskärmen

Bullerskyddsskärmen har kostat 4,5 miljoner kronor att bygga och är 168 meter lång och två meter hög. Underhållsarbetet med väggen bedöms bli mindre än vad ett traditionellt bullerskydd i till exempel trä skull kräva.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]