Snart får Stockholm fler parkeringsplatser – för cyklar. I mars kommer ett förslag från trafikborgarrådet i Stockholms stad om att öka cykelparkeringsnormen från 1,5 till 2,5 platser per lägenhet.
Publicerat 12 mars, 2015

Stockholm får fler parkeringsplatser för cyklar

Snart får Stockholm fler parkeringsplatser – för cyklar. I mars kommer ett förslag från trafikborgarrådet i Stockholms stad om att öka cykelparkeringsnormen från 1,5 till 2,5 platser per lägenhet.

Det nya förslaget för cykelparkering kommer från Stockholms stads trafikborgarråd Daniel Helldén.

[ Annons ]

– I mycket av den nyproduktion som finns och framför allt i hela fastighetsbeståndet så är det ett problem att kunna ställa ifrån sig sin cykel på ett bra och säkert sätt. Det ska inte vara något snack om saken, bor man i Stockholm så ska man kunna ställa ifrån sig sin cykel på en bra plats och kunna ha den för att cykla till och från arbete och skola och så vidare, säger Daniel Helldén, säger han till Svenska Dagbladet.

Förslaget innehåller bland annat att minsta antal cykelparkeringar trappas upp från 1,5 cykelparkeringsplatser per lägenhet, till 2,5. Den nya parkeringsnormen höjs till mellan 2,5 och 4 cykelparkeringsplatser per 100 kvadratmeter bruttoarea i flerbostadshus, vilket ger ett snitt på 2,8 parkeringar per lägenhet.

I förslaget finns också nya regler för antal cykelparkeringsplatser i anslutning till andra fastigheter än bostadsfastigheter, så som arbetsplatser, butiker och skolor.

Den ökande cykelpendlingen i Stockholm ställer nya krav på infrastrukturen vad gäller exempelvis cykelbanor, men trenden innebär också utmaningar för fastighetsägare. Att kunna erbjuda parkeringsmöjligheter vid hemmet och arbetsplatsen blir allt viktigare att ta med i beräkningen om cyklandet ska kunna fortsätta att växa på ett fungerande sätt.

Det nya förslaget välkomnas därför av Sara Haasmark, hållbarhetschef på Fastighetsägarna Stockholm.

– Det är glädjande att staden tar initiativ till att skapa fler cykelparkeringar i nyproducerade områden. Vi vet att våra medlemmar har ett stort ansvar för att underlätta ökat cyklande, intresset är jättestort, en tydlig trend är exempelvis att kontorshyresgäster i allt större utsträckning efterfrågar cykelparkering och bra omklädningsrum för de anställda säger Sara Haasmark, hållbarhetschef Fastighetsägarna Stockholm.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]