[ Annons ]

Publicerat 22 december, 2011

Husen med stjärnstatus

Vad vore filmen utan alla dessa kåkar där handlingen utspelas i? Vi har letat rätt på några svenska fastigheter med stjärnstatus.

Kvarteret Korpen revs

[ Annons ]

Bo Widerbergs klassiker Kvarteret Korpen spelades in i det verkliga kvarteret Korpen i Malmö. Men några år efter inspelningen revs stora delar av kvarteret. Inte mycket finns kvar, men går man in på gården ska det gå att känna igen några av exteriörerna från filmen.

http://youtu.be/nQyWgK3hIIk

___________________________________________________

Lät den rätte komma till Örnäset, Luleå

I ”Låt den rätte komma in” flyttar en vampyr in i en stockholmsförort. Men av praktiska skäl är stora delar inspelade i Luleå. Gården där Eli och Oskar bor spelades in i Lulebos bostadsområde Örnäset.
– Det var ett hundratal lägenheter som berördes, så folk bodde kvar. Framförallt gällde det att få folk att plocka ner moderniteter i fönstren för att skapa känslan av tidigt 80-tal, berättar Fredrik Sidevärn som var platschef på inspelningarna.
Men en parabolantenn fick gömmas under en matta så att den inte syntes.

http://youtu.be/lJuxX3uuW1g

___________________________________________________

Wallanders polisstation är ett Bed & Breakfast

I Wallanders Ystad är är det en polisstation. I verkligheten ägs det gamla stationshuset av Lars Hansson, som driver Stationen Bed & Breakfast i huset.
Skyltarna som talar var man hittar Kurt Wallander, åklagare etc har Lars Hansson låtit sitta kvar. Annars har han inte dragit några större växlar på filmkopplingen.
– Jag använder det inte i marknads­föringen. Henning Mankell själv är ju inte så förtjust i att Wallander används till geschäft av olika slag. Men tyskar och engelsmän blir väldigt exalterade när de får veta.

___________________________________________________

Det är bara Beck som får låna balkongerna

 

Cecilia Deckel har ”Beck-grannens” balkong. Hon har tvingats hålla sig borta under inspelningarna men klagar inte.

Kommissarie Beck bor i bostadsrättsföreningen Bergsund 40. Han verkar dock höra till kategorin som smiter undan förpliktelser förknippade med medlemskap i en bostadsrättsförening. På de bilder som lagts upp på föreningens hemsida syns han varken delta på stämma eller städdagar…
Det är här på Bergsundsgatan 31 som man spelat in Beck. Det krävdes sex balkonger för inspelningen.
– I de sista två filmerna har grannen flyttat ner en våning så då behövde vi tre balkonger till. De som bor här har varit väldigt hjälpsamma och tillmötesgående, säger René Zuber som har varit platschef på de senaste Beckfilmerna.
Det har gjorts försök att spela in bland annat humorprogram på de berömda balkongerna.
– Men balkonginnehavarna har varit rädda om sitt varumärke, det ska vara Beck och inget annat, berättar René Zuber.

http://youtu.be/6Xq2aEYKcxk

___________________________________________________

Karlsson och Mannen på taket

På Dalagatan 32–34 i Stockholm finns fastig­heten Nebulosan 33 som förvärvades av bostadsbolaget Probitas 1978. Här klättrade Carl-Gustaf Lindstedt omkring på taket i filmen ”Mannen på taket”. Huset är sig fortfarande likt, såsom glastaken som krossas av insatsstyrkan. Posten en bit ner på Dalagatan blev rånad i Mannen från Mallorca, och i kvareret bodde även Karlsson på taket.


http://youtu.be/sSv2vvDJh7Q
http://youtu.be/JxEQtkynS1g
________________________________________________________

Hasse Alfredson hittade slumhus

Alldeles i slutet av Renstiernas gata på Södermalm i Stockholm utspelas ett spektakulärt mord i Hasse Alfredsons film ”Falsk som vatten”. En bokförläggare mördas genom att ha svalt gift som skjutits ur en vattenpistol från ett hål i taket. Valet av plats kanske inte är så märkligt. Hasse Alfredson har sin skrivarstuga i Vitabergsparken alldeles bakom. Uppenbart fanns det närmast slummässiga kåkar i Stockholm så sent som 1985. Strax efter inspelningen renoverades huset. 2002 förvärvade bostadsrättsföreningen Kritan fastigheten.

http://youtu.be/7viCPfMBMEI

___________________________________________________

Bara fasaden är med

 

Fastighetsbolaget Wallenstams stockholmskontor är en del av svensk tv-historia. Här utspelar sig den klassiska såpan Varuhuset. Fyra miljoner människor, eller smått otroliga 83 procent av Sveriges totala tv-publik, såg Varuhuset en vanlig torsdagskväll 1987. Men det är bara den tjusiga fasaden som då och då sveper förbi. Scenerna om personalen och deras skumraskaffärer filmades i studio.

http://youtu.be/12L7uzvKzsg

___________________________________________________

”Maria Larssons eviga ögonblick”

Oscarsnominerades och plockade hem fem guldbaggar. Men länge såg det ut som att Bomanhuset i Lund, där stora delar av filmens exteriör spelades in, skulle rivas.  Filmens regissör Jan Troell hade gärna filmat även interiörer därifrån. Men eftersom man delvis fick pengar från Filmpool Nord var man tvungna att filma interiörerna i Luleå. Lunds byggnadsnämnd beslöt att låta riva Bomanhuset. Läget för var länge osäkert för den anrika byggnaden men förra året såldes fastigheten till Stanislaw Gustavsson Fastighets AB som ska inreda bostadsrätter.

___________________________________________________

Bergman hade själv bott i huset

Huset på Trädgårdsgatan 12 i Uppsala uppfördes på 1880-talet av Ingmar Bergmans morföräldrar. Ingmar Bergman, som själv tidvis bott här, lät stora delar av filmen ”Fanny och Alexander” utspelas här. Fastigheten togs över av brf Trädgårdsgatan 2004.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]