Foto: Scanpix
Publicerat 23 oktober, 2018

Stilfullt biotittande i tjugotalsmiljö

På Sankt Eriksgatan i Stockholm har biografen Capitol åter slagit upp dörrarna efter en längre renovering.

Biografen byggdes 1926 och var då Vasastans största och finaste biograf. I mitten av 1980-talet bredde biografdöden ut sig och Capitol omvandlades till teater, tv-studio och därefter konsertsal.

[ Annons ]

Men 2016 fick ett gäng filmentusiaster nys om den slumrande biografpärlan. Ambitionen var att skapa en modern biograf med bevarad tjugotalscharm. Crowdfunding-kampanjen slog alla förväntningar och i somras kunde biografen öppna för allmänheten. I anslutning till biosalongerna finns en bistro där besökarna kan äta små- och mellanrätter från hela världen.

– Ambitionen att bygga en biograf för en vuxen publik med en stilfull klassisk inredning, lite skönare fåtöljer, utmärkt kök och dryckeslista och en välkomnande men noga utvald filmrepertoar har vi hållit fast vid hela vägen, berättar Candace Droguett, programansvarig på biograf Capitol.

1.  I den största salongen är balkongen kvar trots att siktförhållandena inte blir helt optimala. Originalräcket har bevarats men försetts med ljudabsorbenter.
2. Bio Capitol har två biosalonger inredda med teknik som 4K-projektioner och dubbla 32mm-projektorer för visning av både digital och analog film.
3. Ventilationen är ett helt nytt FTX-system med kyla sommartid. Frånluft drogs i salongens elipsformade orginalkanaler i taket. Tilluft leds genom källaren och mynnar ut i så kallade deplacerande don i gradängen och intill duken.
4. Salongens väggar har en mörkt roströd färg som påminner om originalfärgen men är mörkare. Originalkulören var mer ljusröd och återfinns i foajén.
5. Lokalen är inredd i 20-talistisk Art déco-stil, vilket framförallt kommer igen i detaljerna. Allt som varit möjligt att bevara i original har man valt att restaurera; som pelare, räcken och stuckaturen i foajén.
6. Akustiken i salongen och högtalar-placering har studerats med simuleringar. De bakre väggarna har försetts med 200 mm tjocka basabsorbenter och kupolen med akustikputs.
7. Mönstret på pelarna är återskapat efter fotografier från 1930-talet. Samma foton visade också målade dekorfält i taket som har inspirerat form och dekor på de nya takabsorbenterna.
8. En av salongerna är inredd med smaragdgröna fåtöljer och i den andra har man valt färgen midnattsblå.
9. Biobiljetterna finns i tre prisklasser som beror på placering i lokalen och komfort i stolarna.
10. Planen är att bygga ytterligare två salonger i lokalens källare.
11. Inredningen har hämtat inspiration från 20-talets Art deco. Den special-gjorda mattans mönster är en lek med filmprojektorns ljusstråle.
12. Lokalen har tillgänglighetsanpassats genom att nivåskillnader utjämnats och ramper byggts. Hiss har installerats i en av entréerna. Alla salonger har rullstolsanpassade sittplatser, trappnosbelysningar och hörslinga.

 

Beställare: Biograf Capitol

Ljusdesign: E/S-A Arkitekter

Arkitekter: E/S-A Arkitekter

Inredningskoncept: Tengbom

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]