[ Annons ]

Trygghetsvärden Mia Andreasson med några av de hyresgäster som valt trygghetsboende. Foto: Stena Fastigheter
Publicerat 14 december, 2020

Stena omvandlar till trygghetsboende

I ett av sina bostadsområden i Tynnered, Göteborg, omvandlar Stena Fastigheter till trygghetsboende för personer över 70 år.

I Stena Fastigheters bostadsområde Smyckeparken bor många äldre personer. Därför ställde Stena Fastigheter frågan till de över 70 år om man var intresserad av att delta i omvandlingen till ett trygghetsboende. Det var 100 lägenhetsinnehavare som svarade ja.

I praktiken innebär det att Stena Fastigheter anpassar hyresgästernas lägenheter och trapphusen. I trygghetspaketet som installeras i varje lägenhet ingår elektroniskt tittöga, spisvakt och hjälpmedel i badrum som stödhandtag eller handledare. Fastigheternas entréer och de gemensamma ytorna anpassas så de uppfyller tillgänglighetskraven för trygghetsboende – bland annat i form av automatiska dörröppnare och sittplatser för pauser.

[ Annons ]

För anpassningarna har Stena Fastigheter beviljats kommunala subventioner, vilket innebär att anpassningarna inte påverkar hyresgästens hyra. Bolaget får också ett årligt bidrag för den trygghetsvärd som kommer att vara anställd av Stena Fastigheter.

Enligt Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef på Stena Fastigheter är det första gången som Göteborgs stad satsar på att stödja en anpassning i så stor skala

– De lägenheter som byggs om till trygghetsbostad kommer att fortsätta vara det om den nuvarande hyresgästen flyttar. Då kommer vi att hyra ut den lägenheten till någon som kan ingå i trygghetsboendet, förklarar Ann-Catrin Dryselius

I ett trygghetsboendet kommer det att finnas gemensamma utrymmen för samvaro, hobby och rekreation. Tanken är att trygghetsvärden tillsammans med hyresgästerna kommer att hitta på olika aktiviteter.

– Vi vet hur viktig den sociala delen är för människor, speciellt för äldre som är ensamma i större utsträckning. Här finns redan en fin gemenskap och flera pågående aktiviteter som vi vill bygga vidare på. Det ska vara enkelt att delta och umgås med sina grannar, säger Markus Andreasson, förvaltare på Stena Fastigheter-

Samtidigt bygger Stena Fastigheter ett nytt seniorboende och ett äldreboende några kvarter längre bort, på Smaragdgatan. Seniorhuset har planerats tillsammans med föreningen ADA Seniorhus och kommer också att uppfylla kraven för att bli ett trygghetsboende.

– Efter att vi märkte attraktionen till trygghetsboende undersökte vi möjligheterna att även innefatta vårt nya seniorhus i begreppet. Vi vet att många av våra hyresgäster på Briljant- och Smaragdgatan gärna vill bo kvar i området när de blir äldre. Nu finns möjligheten att stanna bland vänner, barn och barnbarn länge, säger Ann-Catrin Dryselius, fastighetschef på Stena Fastigheter.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]