Kobbegården i Askim är ett av de områden där hyran nu är satt.
Publicerat 21 december, 2016

Stena Fastigheter avbryter strandning

Stena Fastigheter och Hyresgästföreningen har nu kommit överens om nya hyror för ungefär 8 000 lägenheter i Göteborg. Därmed avbryter man alltså förra årets strandning.

Uppgörelsen gäller cirka 8 000 lägenheter i Göteborg och innebär hyreshöjningar på mellan 0 till 1,8 procent från den 1 januari 2017. Enligt överenskommelsen blir det inte någon retroaktiv höjning för 2016. Men eftersom hyresavierna för första kvartalet 2017 redan har skickats ut kommer hyreshöjningen för dessa tre månader att fördelas på hyresavierna för de tre kommande månaderna.

[ Annons ]

­– Det här är en överenskommelse på en för hyresgästerna helt acceptabel nivå. Det är glädjande att hyresgästerna nu slipper leva i oklarhet om vad deras framtida hyra kommer att bli. Vi är också glada över att det finns privata fastighetsägare som är villiga att ta sitt ansvar och komma överens om rimliga uppgörelser vid förhandlingsbordet, säger Helén Lundberg, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Det var i början av förra året som förhandlingarna om hyrorna för omkring 43 000 lägenheter i Göteborgsområdet strandade. Hyreshöjningarna för de 23 av de 25 lägenheterna som prövats i hyresnämnden blev 1,2 procent, exakt vad Fastighetsägarna yrkade. För de två andra lägenheterna kom Hyresnämnden fram till en lägre nivå. Hyresgästföreningen har överklagat de högre buden, Fastighetsägarna de lägre.

Hur fördelaktig den uppgörelse som Stena ingått är i relation till hyresnämndens utslag är svårt att sia om då det finns en spridning mellan hyrorna i beståndet. Men Lars Stjernfelt, affärschef på Fastighetsägarna GFR, bedömer att överenskommelsen är på en relativt låg nivå som medlemskollektivet tidigare har tackat nej till.

– Stena är en stor aktör, så naturligtvis kan det komma att påverka det övriga arbetet efter den stora strandningen, men det är det egentligen för tidigt att spekulera om, säger Lars Stjernfelt.

Men Agneta Kores, vd Stena Fastigheter Göteborg, betonar främst andra värden i uppgörelsen.

– Våra hyresgäster behöver inte längre känna ovisshet kring vad den nya hyran blir och därför är vi väldigt glada över att ha kommit överens om 2017 års nya hyra, säger Agneta Kores.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]