Anna Nordin, affärsområdeschef Stockholms city på Vasakronan.
Publicerat 22 juni, 2021

Stekhet sommaroas mitt i city

Sittplatser, grönska och uteserveringar. Malmskillnadsgatan har helt bytt skepnad och är nu en härlig sommargata i Stockholm city.

Mellan husen vajar hundratals små flaggor vajar i vinden. Det finns sköna sittplatser och grönska. Malmskillnadsgatan var länge en undanskymd bakgata. Nu har den förvandlats helt, här finns nu kontor, bostäder, restauranger och service. 

–  Att skapa en sommargata här är ett sätt för oss att visa förändringen. Den hänger ihop med vår vision om att skapa levande stadsmiljöer och nu här i Sergelstan, säger Anna Nordin, affärsområdeschef Stockholms city på Vasakronan.

[ Annons ]

Ända fram till den 11 oktober kan besökare njuta av grönskan och slå sig ner på någon av sittplatserna. Som förstås är noga utplacerade med tanke på avstånd.

– Många som tar med en kaffe eller äter sin lunch här. Och på kvällarna har gatan blivit ett promenadstråk. Precis det folkliv vi vill ha. Ett fint inslag är också den nybyggda trappan som leder upp till Malmskillnadsgatan från Sergels torg.

På bron som går över Hamngatan finns en foodtruck och en cafévagn.

– Ett tips när det gäller just restauranger är annars att inte missa Jacqueline’s uteservering och restaurang Spesso och även den nya takbaren Tetto. De måste ha en av Stockholms bästa utsikter, säger Anna Nordin.

Sommargatan är ett samarbete mellan Vasakronan och Stockholms stad. Diskussionerna började redan inför förra sommaren, men så slog pandemin till.

– Då tänkte vi att denna sommar borde vi vara tillbaka till det normala. Men så blev det ju inte. Vi bestämde oss ändå för att ändå köra, men med fokus på utemiljön. Förhoppningsvis kan vi ta nästa steg 2022.

Sommargatan är inte helt bilfri, men trafiken är enkelriktad från Brunkebergstorg.

– Det är alltid lite knepigt att helt stänga av biltrafik i city. Vi får utvärdera och ha dialog om hur vi ska göra nästa år. Det här är bara ett startskott för att i flera år framöver ha en sommargata. 

Många kommer tillbringa sommaren hemma i Sverige. Vilket är ditt bästa sommartips?

– Vi har precis köpt båt så det semester i Sverige även för mig. Båten har vi i Trosa och där runt omkring finns enormt många fina ställen. Annas tycker jag att Mariefred och Taxinge slott precis vid Mälaren är riktiga smultronställen.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]