Tomas Ernhagen hoppas att Stefan Ingves önskelista aldrig når fram till tomteland. Istället för riksbankschefens minskade ränteavdrag, kreditprövningar och amorteringskrav menar Ernhagen att vad som verkligen behövs är rimliga villkor för en verkligt fungerande bostadsmarknad.
Det närmar sig jul och då har förstås även Riksbankschefen en önskelista. Den levererades på DN Debatt för någon månad sedan tillsammans med de vanliga varningarna om hushållens skulder. Utöver det omdiskuterade amorteringskravet innehöll listan minskade ränteavdrag, ett lägre bolånetak, ett nytt skuldkvotstak och tuffare kreditprövning av låntagarna. En ganska diger lista. Trots det såg Stefan Ingves gärna att den fylldes på med fler åtgärder.
Ett bostadsprisfall skulle minska tillväxten – trist men ingen katastrof
Skulle han få som han vill, ställs ännu fler utanför bostadsmarknaden. Det är en direkt följd av den bostadspolitiska modell våra politiker har lagt fast för Sverige. Med regler som tryckt ned intresset för att bygga hyresrätter i skorna, består nyproduktionen främst av bostadsrätter. Och vem finansierar dessa? Just det! Svenska hushåll som lånar pengar av banken. Den finansieringskällan vill Stefan Ingves torrlägga. I en tid när nyproduktionen inte hänger med befolkningsökningen är det direkt olämpligt, i synnerhet med tanke på att ingen politiker i regeringsställning vågar antyda att hyresregleringen måste ändras för att öka rörligheten mellan befintliga bostäder. Samma sak gäller de skatter och avgifter som dämpar rörligheten på bostadsrätts- och villamarknaden. Nu sitter folk kvar i bostäder som inte längre passar deras behov och de viktiga flyttkedjorna kommer inte igång.
Listat
Minusräntan
Det lär komma fler nedrevideringar från Riksbanken så det är lika bra att vänja sig: minusräntan är här för att stanna länge.
Merkel
Snart är det bara Angela Merkel bland Europas inflytelserika ledare som förmår visa äkta empati. Vi behöver fler politiska ledare av hennes kaliber.
Bit ihop
Hösten har varit fantastisk för all uteaktivitet. När kvicksilvret nu faller snabbt gäller det att bita ihop och fortsätta. 2.30 på Lidingöloppet är målet för 2016.
Vad är det för skräckscenario Ingves ser framför sig om inte skuldökningen hejdas? Ytterst handlar det om risken för ett större bostadsprisfall. Det mesta av prisuppgången sedan mitten av 1990-talet kan dock förklaras av växande inkomster och lägre räntor till följd av de ändringar i den ekonomiska politiken som infördes efter 90-talskrisen. Det har både Riksbanken och Finansinspektionen förtjänstfullt visat i tunga utredningar. Men visst, priserna kan falla ändå. Vad skulle hända? 90-talskrisen visade att hushållen knappast kommer att sluta betala sina bolån. Risken för en bankkris av det skälet är liten. Det handlar snarare om att hushållen ska minska konsumtionen. Det har Konjunkturinstitutet räknat på. Ett 20-procentigt bostadsprisfall skulle minska den ekonomiska tillväxten med en procentenhet. Det är trist, men ingen katastrof.
Skulle Ingves önskelista införas, utan att det görs något som kan öka utbudet av bostäder, kan vi däremot hamna i den sämsta av världar där folk inte kan flytta till jobben och där företagen får söka sig utanför Sveriges gränser för att kunna anställa. Fungerar inte bostadsmarknaden så fungerar inte arbetsmarknaden och i dagens innovationsdrivna ekonomi är det kanske viktigare än någonsin tidigare. Det går redan idag att rada upp exempel på företag som valt andra länder framför Sverige av just det skälet. Den långsiktiga samhällsekonomiska kostnaden om detta fortsätter kommer att bli oändligt mycket större än en procentenhets lägre BNP under ett par år.
Stefan Ingves! Släng din lista i papperskorgen och be istället om modiga politiker som vågar göra vad som krävs för att få en fungerande bostadsmarknad.