[ Annons ]

Kommuner som tar fram många planer på nya bostäder ska få en statlig bonus. Det föreslår bostadsminister Stefan Attefall i ett nytt bostadspolitiskt program från KD.
Publicerat 27 februari, 2014

Statlig bonus ska stimulera byggandet i kommunerna

Kommuner som tar fram många planer på nya bostäder ska få en statlig bonus. Det föreslår bostadsminister Stefan Attefall i ett nytt bostadspolitiskt program från KD.

– Vi ser att många kommuner brottas med svårigheter att få fram nya planer, dels på grund av brist på resurser i förvaltningen, men också för att nya bostäder ökar kraven på skolor, gator med mera, säger Stefan Attefall till Fastighetstidningen.

[ Annons ]

I det förslag som nu Kristdemokraterna utarbetat vill man förbättra de ekonomiska förutsättningarna för kommuner att investera i nya bostadsområden med någon form av ekonomiskt stimulansstöd kopplat till antalet bostäder som byggs. Det kan ske genom att en del av statsbidraget till kommunerna ges i form av en summa per färdigställd bostad.

Stefan Attefall är nu inte ensam om den tanken. På en presskonferens nyligen om bostadspolitiken sade både Fredrik Reinfeldt, M, och Annie Lööf, C, att kommunerna måste få någon typ av stimulans så att mer mark kan bebyggas.

– Jag välkomnar Reinfeldt och Annie Lööfs uttalanden. Vi behöver stimulanser för att skynda på planläggningsarbetet, säger Stefan Attefall.

Vilka summor kan det då handla om? Stefan Attefall talar om mellan 1 till 1,5 miljarder per år. Och att det ska vara en fixerad summa oavsett om det är låg- eller högkonjunktur.
– Stimulansen är förstås mest effektiv när marknaden är trög och inget byggs.

Finansieringen kan antingen ske i samband med att statsbidragen till kommunerna ökar och/eller genom en omfördelning av en mindre del av statsbidraget till kommunerna. I ett sådant sammanhang får dock inte utflyttningskommuner drabbas negativt.

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]