[ Annons ]

– Standarden är hög även om produkten är standardiserad, säger Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden i Linköping.
Publicerat 2 juni, 2014

Standard sänker kostnaden

Som på många andra tillväxtorter är det hårt tryck på bostadsmarknaden i Linköping. Stångåstaden har projekt i hela staden med omnejd, men att få till lönsamheten i ytterområdena är inte helt lätt. I östra Lambohov har bostadsbolaget valt Sabos nyckelfärdiga Kombohus för att få ner byggkostnaderna.

På Utsädesgatan i östra Lambohov utanför ?centrala Linköping växer fyra punkthus fram. Vid årsskiftet är det dags för inflyttningen i kvarteret Åkervindans 64 hyresrätter.

[ Annons ]

Det är allmännyttiga bolaget Stångåstaden som bygger sina första så kallade Kombohus med tvåor och treor. Kombohusen är standardiserade och nyckelfärdiga typhus som branschorganisationen Sabo har tagit fram och handlat upp med ett gemensamt ramavtal för allmännyttans bostadsbolag.
– Det gäller att komma ner i byggkostnad. vilket är en förutsättning för att få till ett projekt i ett C-läge i Linköping. Att använda en färdigupphandlad produkt är också ett sätt att öka konkurrensen och utmana de entreprenörer som finns i Linköping, säger Fredrik Törnqvist, vd för Stångåstaden.

De senaste åren har Stångåstadens projekt legat på mellan 27 000 och 32 000 kronor per kvadratmeter. Lambohovprojektet ligger på strax under 23 000 kronor när mark, markarbeten och moms har lagts till den fastslagna entreprenadkostnaden på 12 618 kronor per kvadratmeter boarea. Hyran landar på 1??480 kronor per kvadratmeter.
– Från början var det ett entreprenadföretag som hade möjlighet att förvärva marken. De lämnade ett förslag till oss att köpa nyckelfärdiga hus för 28?500 kronor per kvadratmeter. Det var inte exakt samma hus som vi bygger nu, men ett likvärdigt. Vår bedömning är att vi har sparat ungefär 20 procent genom att använda det här mer standardiserade alternativet som Kombohusen är, säger Fredrik Törnqvist.

Billigt byggande kan associeras med lägre standard. Lägenheterna har balkong, kaklade badrum, trägolv i alla rum och är utrustade med egen tvättmaskin och torktumlare. Beställaren kan välja fasadfärg och placering av balkonger för att anpassa till den omgivande miljön. Däremot går inte planlösning och lägenhetssammansättning att ändra.
– Det är viktigt att man inte tror att det är låg standard. Standarden är hög även om produkten är standardiserad, säger Fredrik Törnqvist.

Stångåstaden hyr ut ett hus i taget. Snart påbörjas uthyrningen av det tredje huset.
– Det har gått väldigt bra att hyra ut trots att det är många månader kvar till första inflyttning som sker till årsskiftet, säger Fredrik Törnqvist.
Om man ska bygga mer industriellt gäller det att de utvecklade produkterna passar i alla kommuner, menar Fredrik Törnqvist.
– Det är viktigt för oss och för branschen att man får ordning på vad som gäller när det är särkrav och inte är särkrav. Då ökar konkurrensen att få fram mer prisvärda produkter.

Kommer ni att bygga fler Kombohus?
– Ja, vi tittar på fler lägen för vi tycker att de passar bra just i ytterområden, säger Fredrik Törnqvist.

Kombohus

De nyckelfärdiga Kombohusen kommer i flera varianter: i två, tre eller fyra våningar.
Moms och kostnader för grund, mark och markberedning tillkommer vilket ger en total produktionskostnad från 20 000 kronor per kvadratmeter. Det är cirka 25 procent lägre än snittet och innebär normalt hyresnivåer på 1 400–1 500 kronor per kvadratmeter och år.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]