Han ser ingen större politisk risk kring fortsatta affärer med samhällsfastigheter. Men Nils Styf, vd Hemsö, säger samtidigt att det finns skäl för kommunerna att ställa betydligt tuffare krav på bolagen framöver.
Stockholm stads beslut att sälja två skollokaler har gett debatten om samhällsfastigheter nytt bränsle. På Hemsö, bolaget som köpte Tensta gymnasium är Nils Styf vd.
– Att som kommun enbart sälja för att få in kontanter räcker inte som argument. Man kan alltid låna via Kommuninvest, säger Nils Styf.
Något överraskande kan tyckas, då just att använda verksamhetslokaler som finansieringskälla ofta framställs som den viktigaste orsaken till att kommuner säljer. Nils Styf resonerar vidare:
– Pratar man enbart om att flytta kapital från en kommuns balansräkning till en privat aktör så kommer det kommunala alternativet alltid att vara bättre. Kommunerna lånar billigare och därför är det billigare för kommunerna att själva äga fastigheterna. Det är sant, men då sett ur ett väldigt snävt perspektiv, säger Nils Styf.
Kommunerna lånar billigare och därför är det billigare för kommunerna att själva äga fastigheterna. Det är sant, men då sett ur ett väldigt snävt perspektiv
Debatten behöver breddas och ta in fler perspektiv, anser han. För att ge exempel på vad han menar tar Nils Styf den nu aktuella försäljningen av Tensta gymnasium. Orsaken till stadens beslut att sälja var att man på kommunal nivå inte lyckades hitta några hyresgäster som intresserade sig för fastigheten. Lokalerna har stått tomma i fyra år.
– Vi delade inte uppfattningen att det inte finns ett behov av en skola i området. Vi ser en möjlighet att skapa en mix av både privata och kommunala aktörer i ett skolcampus. Och det har ju inte kommunen möjlighet att göra. Så just i detta fall tror vi att vi kan göra ett bättre jobb som fastighetsägare, säger Nils Styf.
Han menar att man i debatten ofta missar att sätta in affären i ett ekonomiskt helhetsperspektiv. Nils Styf menar att ett privat bolag kan, och bör, tillföra nya värden.
– På Hemsö byggstartade vi tio skolor förra året och lika många i år. Det finns ingen kommun som ens är i närheten av det. Det betyder såklart att vi samlat på oss en väldig erfarenhet och lärt oss av de misstag vi gjort. Vi lär oss hela tiden och kan ta med den erfarenheten till nästa projekt. Det har en mindre kommun svårare att göra, säger Nils Styf.
På Hemsö byggstartade vi tio skolor förra året och lika många i år.
Det kan handla om allt från att kunna nyttja lokalerna effektivt, effektiva storköklösningar till att kunna samutnyttja lokaler mellan skola och äldreboende, säger Nils Styf när han ska ge exempel.
– Det kan också vara rena innovations- och hållbarhetsfrågor. Vi bygger just nu det första klimatneutrala äldreboendet i Tyresö. Ett pilotprojekt för att kunna ta med oss erfarenhet när vi bygger i andra kommuner, säger Nils Styf.
Men han är kritisk mot branschkollegor som påstår att det privata alternativet alltid är att föredra.
– Det finns kommuner som är superduktiga. Och det finns privata aktörer som inte alls har den kunskap som behövs för att utveckla en skolfastighet. Jag tycker inte heller att kommunen ska ha alla sina verksamhetslokaler i privat regi.
Vi bygger just nu det första klimatneutrala äldreboendet i Tyresö. Ett pilotprojekt för att kunna ta med oss erfarenhet när vi bygger i andra kommuner
Nils Styf tycker att kommunerna behöver göra sin hemläxa och faktiskt ta reda på vem de säljer till. Han belyser med ett exempel från en annan del av fastighetssektorn: Stockholm stads försäljning av Centrumkompaniet till Boultbee.
– Alla i branschen visste att de var kortsiktiga. Men de betalade bäst, och då blev det som det blev, säger Nils Styf.
Och, ja, naturligtvis menar han att Hemsö är ett av de bolag som kommunerna bör sälja till. Fånigt vore annat.
Tycker du att det finns mindre seriösa bolag i samhällsfastighetssektorn?
– Ja, både stora som små. Fastighetsbranschen, och då inte bara vår del av den, drar såklart till sig aktörer som vill tjäna snabba pengar. Det finns stora aktörer som slår sig för bröstet, men skrapar man lite på ytan visar det sig att de egentligen inte gjort särskilt mycket.
Men det leder väl till att hela upplägget med att privata bolag köper samhällsfastigheter av kommunerna ifrågasätts allt mer. Innebär det en politisk risk för er och andra?
– För oss som hållit på med detta i tio år så har den debatten egentligen alltid funnits. Men absolut är det så att det pratas om samhällsfastigheter mycket bredare nu. Tidigare har debatten oftast inte skett i media, men vi har länge haft den diskussionen med kommunerna. Och vi tar gärna den debatten, som tyvärr oftast är ganska så onyanserad – åt båda hållen ska sägas, säger Nils Styf.