Visionsbild av Wendelstrand. Bild: Snøhetta
Publicerat 27 augusti, 2018

Stadsutveckling i ett gammalt stenbrott

I ett uttjänt stenbrott ska det byggas 750 bostäder. Det är Next Step Group som tagit sig an det annorlunda byggprojektet i samarbete med arkitektkontoret Snøhetta.

Vad som nu är ett gammalt stenbrott som skär ett sår i landskapet ska läkas och naturen återskapas. När det gamla stenbrottet är igenfyllt ska det nya området Wendelstrand resa sig. Området kommer att bestå av flerbostadshus och radhus nästan uteslutande byggt i trä.

[ Annons ]

– Vi vill skapa en bra boendemiljö med arkitektur av hög kvalitet i vacker natur. Områdets kärna blir bilfri med plats för trygg lek och rekreation. Boendeformer och lägenhetsstorlekar kommer att variera och det dominerande byggnadsmaterialet kommer vara trä, säger Louise Heilborn, Projektchef på Next Step Group.

Den första byggnad som ska stå klar blir också ett arkitektoniskt landmärke: Lakehouse. Byggnaden blir områdets nav med restaurang, kafé och en amfiteater i anslutning till ett aktivitets- och stadsdelshus. Här ska det också rymmas coworking-kontor, gästlägenheter och ett gym. Dessutom tänker sig Next Step Group att Lakehouse ska fungera som en arena för framtidens stadsutveckling.
Detaljplanen för Wendelstrand utvecklas genom ett nyskapande samarbete där det är byggherren och inte kommunen som driver arbetet.

– Härryda kommun växer och vi vill prova nya sätt att utveckla bostäder. Målet med en byggherredriven detaljplan är att få en snabbare process, tidigare dialog och mer spännande idéer. Wendelstrand är ett utmärkt exempel på det vi vill åstadkomma och vi inspireras av hur Next Step driver processen, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande (M) i Härryda.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]