Veronica Hejdelind ser fram emot ett digert program. Foto: Jennifer Glans
Publicerat 17 april, 2018

Stadskärnor för alla

Under konferensen Arwidsson Talks på Moderna museet i Stockholm diskuteras hållbar stadsplanering och samhällsutveckling. Veronica Hejdelind är verksamhetschef på Arwidssonstiftelsen, som anordnar konferensen.

Vad blir konferensens fokus?

[ Annons ]

– Bostadsbrist, segregation och hållbar stadsplanering är de största utmaningarna för alla som arbetar med stads- och samhällsutveckling just nu. Varje samhälle börjar ju någonstans med att människor behöver någonstans att bo och just nu finns inte den möjligheten för alla i Sverige. Vi har en strukturell bostadsbrist och Stockholms innerstad har utvecklats till en av Europas mest segregerade stadskärnor. Människorna inom tullarna och de som bor utanför möts nästan aldrig. Hur kan man arbeta för att bygga städer som är både trygga och inkluderande?

Leilani Farha är först ut av talarna. Vad handlar hennes anförande om?
– Leilani Farha är FN:s rapportör för rätten till bostad. Under hennes tid på FN har de släppt en rad intressanta forskningsrapporter, vilka sätter den svenska bostads-krisen i ett internationellt sammanhang. Vad händer när bostäder inte köps för att någon ska bo i dem, utan för att det är en god investering? Vad blir konsekvenserna för stadsutvecklingen? Städer som London och New York håller på att förlora sin multikulturella identitet, i takt med att utländska investerare köper upp bostäder.

Och Stockholm står inför samma öde?
– Ja, kolla på Stureplan exempelvis, som till stor del ägs av Abu Dhabi. I takt med att utländska investerare köper upp bostäder tvingas människor med låg- och medelinkomster att bo allt längre från sina arbetsplatser.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]