Foto: Henning Larsen.
Publicerat 14 augusti, 2018

Stadshuset Kristallen klart i Kirunas nya stadskärna

Flytten av Kiruna är en av de största stadsomvandlingarna i modern tid. Nu står stadshuset Kristallen färdig som den första byggnaden i stadens nya centrum.

I den nya stadskärnan, tre kilometer öster om den nuvarande, ska bostäder, skolor och andra viktiga samhällsfunktioner stå färdiga till 2024. Vissa befintliga byggnader och hus flyttas med, medan andra byggs från grunden. Den första byggnaden som står klar är det nya stadshuset, Kristallen.

[ Annons ]

Det cirkelformade huset har utformats av den danska arkitektbyrån Henning Larsen med visionen om att symbolisera stark gemenskap och en ny början. Inuti byggnaden finns en yttre cirkel beståendes av arbetsplatser som omsluter en inre kärna som består av mötesrum. Den inre kärnan bär formen av en kristall och ger illusionen av att hänga från taket.

– Det förra stadshuset i Kiruna var en känd byggnad och målsättningen är att Kristallen ska bli lika uppmärksammad, inte bara för Kirunaborna utan för alla. Det är en byggnad som är vacker både på insida och utsida, klädd i vit skiffer blandat med svarta material och en guldfärgad plåt som får huset att gnistra i solen, säger Håkan Lagerlöf, platschef på Input interiör i Luleå som projektlett och levererat all inredning till stadshusets kontor och mötesrum. 

Förutom den kommunala verksamheten ska stadshuset också fungera som länskonstmuseum.

– Det nya stadshuset är tänkt att bli Kirunabornas vardagsrum, en öppen plats att besöka. I likhet med det tidigare stadshuset får konsten ett stort utrymme här, med verk av lokala och samiska konstnärer. Det finns flera offentliga konstytor i huset men även i de inglasade mötesrummen hänger konstverk till allmän beskådan, säger Håkan Lagerlöf.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]