[ Annons ]

Den tidigare badkarsfabriken i de så kallade Porslinskvarteren i Gustavsberg har förvandlats från industrifastighet till lokaler för skolverksamhet. Nu är fastigheten nästan fullt uthyrd.
Publicerat 21 april, 2015

Stadig uthyrning i omvandlad badkarsfabrik

Den tidigare badkarsfabriken i de så kallade Porslinskvarteren i Gustavsberg har förvandlats från industrifastighet till lokaler för skolverksamhet. Nu är fastigheten nästan fullt uthyrd.

Sveafastigheter har genomfört en omstrukturering av Badkarsfabriken i Gustavsberg, från industri till skolfastighet. Under de senaste två åren har bolaget tecknat hyresavtal i fastigheten om 14 000 kvadratmeter.

[ Annons ]

– Vi är glada över att aktivt kunna bidra till utvecklingen av området genom att medverka till ett större antal utbildningsplatser. Sveafastigheter har tillsammans med PoE Fastighetspartner arbetat struktuerat med uthyrningen i fastigheten, vilket har visat sig mycket lyckosamt då fastigheten nu är i det närmaste fullt uthyrd, säger Eric Bergström på Sveafastigheter.

Gustavsberg i Värmdö kommun genomgår en expansiv utvecklingsfas som bland annat innebär att Gustavsbergs gamla fabriksområde för produktion av sanitetsporslin omvandlas till ett bostadsområde med plats för rekreation och upplevelser.

2 400 nya bostäder planeras inom Gustavsberg, varav 1 500 bostäder inom Porslinskvarteren som det gamla fabriksområdet nu kallas. Det stora antalet nybyggda bostäder medför en ökad efterfrågan på skolor och utbildningsplatser.

Det kommunala Gustavsbergs gymnasium och friskolan Värmdö tekniska gymnasium innehar tillsammans drygt hälften av ytan i den gamla badkarsfabriken.

– Genom samarbetet med Sveafastigheter kan vi nu även erbjuda våra elever en skräddarsydd utbildningsmiljö i nya fina lokaler i en dynamisk del av Gustavsberg, säger Anne Söderström som är rektor på Värmdö Tekniska Gymnasium.

Badkarskonst på porslinsmuseum

På Gustavsberg skapades under mer än 40 år modern konst mitt i en bullrande badkarsfabrik. Omkring 50 konstnärer var återkommande namn på emaljverkstaden från 1949 till 1993, då fabriken stängdes.

Emaljmåleriet inleddes 1949. Stig Lindberg hade i uppdrag att färgsätta badkar och han lade märke till att färgproverna blev intressanta. Han började experimentera med måleri med emaljfärger på 2 mm stålplåt. Snart blev även konstnärerna Egon Møller Nielsen och Endre Nemes entusiastiska emaljmålare. Emaljkonst från badkarsfabriken ingår i samlingarna hos Gustavsbergs porslinsmuseum.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]