[ Annons ]

Amanda Welander, analyschef, CBRE
Publicerat 1 november, 2022

Stabilt läge för kontoren

Hyresmarknaden för kontor i Stockholm stabiliserades i andra kvartalet, med stigande hyror och lägre vakansgrader. Litet nytillskott är en förklaring.

Trots osäkerhet om vart konjunkturen är på väg, stigande räntor och kriget i Ukraina tuffar hyresmarknaden för kontor i Stockholm på. I andra kvartalet var nyuthyrningen 214 000 kvadratmeter, vilket nästan är en dubblering jämfört med samma period föregående år. Nettouthyrningen ökade med 73 000 kvadratmeter och vakansgraden gick ned från 6,26 procent i första kvartalet till 5,64 procent. Den positiva utvecklingen märktes Inte bara i CBD. Alla delmarknaderna utom Solna/Sundbyberg uppvisade nedåtgående vakanser. Det visar en rapport från fastighetkonsultföretaget CBRE.

Hyrorna i bästa läge landade på 8 400 kronor per kvadratmeter och år. Det är 10,5 procent högre jämfört med samma kvartal föregående år, och högre än före pandemin, vilket gör att hyresutvecklingen i Stockholms CBD är bland den bästa i hela EMEA.

[ Annons ]

–En förklaring är att nytillskottet på kontorsmarknaden i Stockholm var modesta 31 000 kvadratmeter under första halvåret 2022, säger Amanda Welander, analyschef på CBRE.

Så särskilt mycket mer tillkommer inte heller i år. För 2023 är prognosen betydligt högre, drygt 200 000 färdigställda kvadratmeter.

– Byggen som redan är påbörjade kommer att avslutas, trots stigande kostnader. Men på längre sikt finns det mer frågetecken.

I vår nuvarande prognos räknar vi med en mjuklandning och en svagt positiv tillväxt på kontorsmarknaden under 2023.

Stöket på transaktionsmarknaden, med stigande direktavkastningskrav, har ännu inte lämnat avtryck på hyresgästsidan och har dämpats något av de stigande hyrorna.

– Det gör att höstens hyresförhandlingar med befintliga hyresgäster och mycket högre KPI blir spännande. Inköpschefsindex för september kom in på sämre nivåer, vilket på ett halvårs sikt kan vara en indikation på att kontorshyresmarknaden försvagas.

Sammanfattningsvis är prognosläget svårt med ovanligt många rörliga parametrar.

– I vår nuvarande prognos räknar vi dock med en mjuklandning och en svagt positiv tillväxt på kontorsmarknaden under 2023, säger Amanda Welander.

Samtidigt skjuter hon in en brasklapp:

– Mjuklandningar är mer sällsynta än hårdlandningar. Blickar man bakåt har det gått sju hårdlandningar på tre mjuklandningar. Men blir det en mjuklandning, så räknar vi med att kontorsmarknaden fortsätter att utvecklas sidledes, säger hon.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]