Yteffektiva lokaler behöver inte vara tråkiga. I Skandias nya öppna landskap finns utrymme för kreativa möten.
Med 1 300 medarbetare är det inte helt lätt att skapa ett kontor som möjliggör interaktion, möten och sociala relationer. Speciellt inte när de anställda samtidigt ska ha tillgång till en tyst och behaglig arbetsmiljö. På Skandias nya kontor på Lindhagensplan i Stockholm har man lyckats tillgodose dessa behov. Men bakom det välplanerade kontoret ligger många års planering.
– 2005 togs diskussionen om ett nytt kontor upp. Då satt vi på 40 000 kvadratmeter på Sveavägen mitt i Stockholms city och behövde sänka våra hyreskostnader och bli mer yteffektiva, berättar Patrik Nyberg, chef för nordisk support.
När Skanska skulle bygga nya fastigheter på Kungsholmen dök ett gyllene tillfälle upp. Skandia kunde vara med från första början och utforma sitt nya kontor från grunden.
– Vårt förra kontor var väldigt uppdelat. Många satt i egna rum och det fanns inga naturliga mötesplatser. Vår vision var därför att skapa ett öppet kontor som möjliggjorde informationsutbyte mellan de olika avdelningarna.
I mars 2010 flyttade medarbetarna in i den nya fastigheten på 30 000 kvadratmeter.

Det första man lägger märke till när man kommer in i Skandias lokaler är den stora ljusgården som går från golv till tak mitt i byggnaden. Utifrån den utgår hela kontoret. På bottenplan ligger företagets mer utåtriktade funktioner samlade. Här finns ett stort café, 37 mötesrum i varierande storlek, ett servicecenter, en stor hörsal och ett antal öppna mötesgrupper.
– Mötesrummen på entréplan är till för kundmöten och cafédelen är öppen både för besökare och medarbetare. Det är inte ovanligt att vi har små möten över en kaffe här i caféet, säger Patrik Nyberg.
Medan han går över ljusgården och berättar om kontorets planering stöter han på en kollega som påminner honom om ett mejl som måste skickas. Efteråt ler han:
– Det är precis det här jag menar med spontana möten. Man springer på varandra och det är då man kommer på saker man annars kanske inte skulle komma på.
I lokalerna finns idag 1 368 arbetsplatser och de flesta av medarbetarna sitter i kontorslandskap. Patrik Nyberg tror att de öppna landskapen möjliggör en helt ny typ av spontanitet som inte fanns på det gamla kontoret. Dock berättar han att det innan flytten fanns en viss oro inför de öppna landskapen.
– Vissa var rädda för att de skulle bli störda och ha svårt att koncentrera sig. Men det blev aldrig något större problem när vi väl var på plats.

Kanske beror det på alla de mötes- och samtalsrum som medarbetarna har möjlighet att sitta i. Det finns små telefonrum, mötesrum i olika storlekar och soffgrupper. Här kan vem som helst sätta sig när de behöver.
– Ska man sitta i öppna landskap måste det finnas möjlighet att flytta på sig. Detta är viktigt både av hänsyn till andra och för att man själv ibland behöver fokusera extra på något.
Ett kontor av den här storleken måste också kunna erbjuda mer än bara arbetsplatser. På Skandia finns därför tillgång till en motionssal och ett gym. Högst upp på taket finns också en fantastisk takterrass som lockar till sig mycket folk under soliga dagar.
– Ja, terrassen brukar vara ett populärt ställe att dricka kaffe på under vår och sommar.
Men låt oss inte glömma alla de ”vanliga” fikarummen som finns utspridda i lokalerna. I dem finns det gott om kaffemaskiner och sittplatser men inga mikrovågsugnar eller kylskåp.
– Ingen tillåts att äta lunch i fikarummen. De är gjorda för kafferaster och fika, säger Patrik Nyberg.
Vissa var rädda för att de skulle bli störda och ha svårt att koncentrera sig. Men det blev aldrig något större problem när vi väl var på plats.
Istället finns en stor gemensam medarbetarrestaurang där det varje dag serveras omkring 900 luncher. I koppling till restaurangen finns också ett pentry där de medarbetare som vill ha med sig egen mat kan värma den för att sedan sitta tillsammans med sina kollegor.
– Vi vill ju inte att de som har med egen mat ska hamna utanför gemenskapen. Därför är det självklart att alla ska kunna sitta ihop.
Patrik Nyberg berättar att flytten totalt sett kostade 85 miljoner. Trots den väldiga summan ligger återbetalningstiden endast på drygt ett år.
– Vi har totalt sett sänkt våra hyres- och driftskostnader med 80 miljoner kronor varje år.
Att de har fått nöjdare medarbetare är han också övertygad om.
– Jag tror alla trivs bra i den nya miljön och att medarbetarna kommit varandra närmare. Trots att man inte känner alla tror jag det är lättare att få ett ansikte på folk nu.