Johan Wirfält är journalist och chef för Forum/Debatt och Film på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.
Publicerat 3 juni, 2019

”Spika inte igen Fagerhult”

Det finns 89 platser i Sverige av varierande storlek som heter Fagerhult. Fastighetstidningens gästkrönikör Johan Wirfält har besökt ett 30-tal och konstaterar att vi behöver göra något åt glesbygdspolitiken.

Djupt inne i Smålands skogar, vid avfarten från väg 37 mellan Högsby och Åseda, står en skylt, vackert snidad som en röd timmerstuga med vita knutar: “Paradiset Fagerhult – välkommen”.

[ Annons ]

Gran och björk reser sig stolt kring vägen som leder in mot samhället. Snart befinner man sig på en huvudgata, kantad av pampiga sekelskiftesvillor, gamla butikslokaler och lanthandel.

Men det är trubbel i paradiset.

Inspireras av:
Vandringar i fjällen, cykelturer på Öland och László Nemes filmer.

Färgen flagnar på husväggarna, butikerna har sedan länge bommat igen. Bara mataffären är fortfarande öppen, tack var ett ungt och entusiastiskt entreprenörspar. De senaste åren har jag besökt en hel del samhällen som det här på den svenska landsbygden, och ett 30-tal av dem heter dessutom samma sak. Fagerhult är ett av våra vanligaste ortnamn, och i boken Fagerhult – bilder av Sverige (Mondial förlag) har jag tillsammans med fotografen Kristian Bengtsson försökt skildra villkoren för att leva där, på landet, i 10-talets Sverige.

I Fagerhult i Högsby kommun har befolkningen halverats de senaste 50 åren. Idag är strax under 700 människor skrivna i distriktet som motsvarar den tidigare socknen. I själva Fagerhult bor 200 människor. Byn är på väg att trilla ur SCB:s tätortsstatistik.

Men problemet är inte nödvändigtvis att människor inte vill bo i Fagerhult. Tvärtom, faktiskt, om du frågar Fredrik Svensson. Han är född och uppvuxen i Fagerhult, är åkare och kör moduler till monteringsfärdiga villor som regionens småhusindustri tillverkar. Hans lastbilar kör kors och tvärs över Sverige – men oftast till Stockholm och Göteborg.

Det är ju där det byggs, säger Fredrik. I Fagerhult är det däremot stopp. Han ser ett strukturproblem: Det är ont om hus och hyresrätter i Fagerhult, och även om det finns tomter att köpa går det inte att få ekonomi i nybyggen.

– Du kan köpa en tomt för kanske femtiotusen kronor, men det kostar ändå tre miljoner att bygga en ny villa. Och det kommer du aldrig få låna till, eftersom husets värde när det är färdigbyggt inte ens blir hälften här i Fagerhult.

Illustration: Johan Isaksson

På bygden heter det att spiken kostar en krona styck, men så fort du slagit in den i väggen har du förlorat en 50-öring. Det är nu inte bara Fagerhultsborna som noterat detta. Även regeringen inser att något behöver göras åt saken. I landsbygdspropositionen från mars förra året konstateras att svensk byggpotential i grunden är god. Men i stora delar av landet saknas aktörer som vill finansiera bostäderna: “Marknadens funktionssätt och landsbygdernas förutsättningar leder många gånger till ett svagt intresse från marknaden för både nyproduktion och renoveringar.”

Så, vad göra? Som vanligt när det gäller svensk glesbygdspolitik är det läge att snegla västerut – mot Norge.

Där finns sedan andra världskrigets slut den statliga Husbanken. Banken erbjuder grundlån till kommuner, företag och hushåll, bland annat för att stödja byggande på den norska landsbygden.

I Boverkets rapport Finansiering av ny- och ombyggnad av bostäder på landsbygden, förordas en Husbanksinspirerad modell för orter som Fagerhult. Dock bantad, kanske för att svenska staten saknar oljefond att ösa pengar ur. Boverket föreslår ett statligt topplån där eventuell förlust delas mellan stat, kommun och hushåll. Men till skillnad från i Norge är det fortfarande marknaden som ska finansiera bottenlånet – i praktiken är tanken alltså att staten täcker kontantinsatsen.

Eller, om man så vill, en knapp fjärdedel av spiken. Möjligen krävs mer om vi ska trygga framtiden i Paradiset.

Johan Wirfält
Johan Wirfält är journalist och chef för Forum/Debatt och Film på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Tillsammans med fotografen Kristian Bengtsson besökte han ett trettiotal av Sveriges olika Fagerhult. Intrycken finns samlade i boken Fagerhult – bilder av Sverige.

[ Annons ]

[ Krönikor ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]