Foto: Shutterstock
Publicerat 6 december, 2017

Spår ett ökat intresse för hundraåringen

Finland firar 100 år av självständighet. Ett utmärkt tillfälle att ta en koll på den finska fastighetsmarknaden. Vi slog en signal till Mikael Söderlundh, analyschef och partner på Pangea Property Partners.

En snabb koll ger vid handen att det finns ett större intresse för den finska fastighetsmarknaden hos de svenska bolagen än vise versa. Mikael Söderlundh, ur ditt perspektiv som analytiker – håller den snabbanalysen?

[ Annons ]

– Det finns ett intresse även från andra hållet. Men det är som du säger, både historiskt och trenden just nu är att svenska investerare har blickat österut. Man kan till och med backa längre västerut; norrmän har köpt i Sverige, svenskar har köpt i Finland. Så kapitalet går österut.

Vad beror det på?
– Det handlar mer om att den svenska marknaden är större än om väderstreck. Marknaden här har haft större och fler investerare som också är mer specialiserade inom vissa segment. Finska investerare har varit mer generella. Så svenska investerare har kunnat ge sig in på en viss nisch på den finska marknaden och vara starka där.

Exempel?
– Trophi, som ägs av Tredje AP Fonden, fokuserar exempelvis helt på livsmedelsfastigheter, små enheter med geografisk spridning. Och kanske ännu tydligare Hemsö, som är specialiserade på samhällsfastigheter. Det finns ingen motsvarighet på den finska marknaden, utan samhällsfastigheter ägs av finska privata bolag och framförallt institutioner som är generalister. Då kan Hemsö komma som specialist med ett helt nytt erbjudande till kunden. Dessutom har det faktum att yielderna är högre drivit kapitalet mot Finland.

Men det finns alltså exempel åt andra hållet?
– Ja, och det bästa exemplet är kanske Citycon som fortfarande har en större portfölj i Finland, men har köpcentrum och fastigheter i Sverige för i runda slängar 10 miljarder. De är numera en etablerad spelare på marknaden. Men alla kanske inte riktigt känner till att de noterade i Finland. En annan intressant trend är att finska institutioner de senaste åren varit väldigt öppna för att samarbeta med svenska institutioner. Där har du till exempel det finska pensionsbolaget Ilmarinen som gått in i ett samarbete med AMF som äger fastigheter i både Sverige och Finland.

Varför vill finska institutioner lämna den finska marknaden?
– Jag tror att det har att göra med att den finska marknaden är betydligt mindre och mer ”slagig” – det kan gå snabbt uppåt för att snabbt rasa eftersom man är mer beroende av vissa bolag och branscher. Så man har nog velat sprida riskerna mer.

Kommer vi att se mer av det?
– Ja, jag tror det. När man väl kört igång ett samarbete är det lätt att man hittar nya affärsmöjligheter och ser hur man tillsammans kan göra nya spännande saker.

Och sist, har du själv något förhållande till Finland?
– Ja, mamma är från Finland. Och för många jag känner som är från Finland är hundraårsjubileet en väldigt stor sak. Många säger att de så gärna skulle vilja vara i Finland en dag som denna. Själva ska vi ha en gemensam finsk middag ikväll med familjen.

Hur firar ni själva?
– Vi får se vad det blir, det är mamma som bjuder. Det de flesta svenskar tänker på först är piroger. Med det är mer från Karelen. Hon kommer inte därifrån, så det är mer olika former av lådor – kållåda, morotslåda och sånt – samt traditionell fisksoppa.

Smaklig måltid… och grattis!
– Tack!

 

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]