En ny trend bland svenska fastighetsägare växer fram – eller, grävs ner, snarare. Underjordsbehållare i marken med nedkasthål ovan jord medför många fördelar, både ekonomiska och praktiska.
Idén kan liknas vid en underjordisk återvinningsstation och används ofta vid exempelvis köpcentrum och rastplatser. Men nu är det alltså även en växande trend bland andra fastighetsägare.
Först och främst är det ekonomiskt fördelaktigt, menar Cecilia Andersson, förvaltare på Fastighetsägarna Service Stockholm, som assisterar kunder i dessa frågor.
– Det blir enklare för sophämtare att hämta soporna samt att underjordsbehållaren rymmer mer än ett vanligt soprum, vilket betyder längre tömningsintervall och lägre kostnader för fastighetsägaren eller föreningen.
De löpande förvaltningskostnaderna sjunker, med en investering som enligt Cecilia Andersson bör landa på ungefär 150 000–250 000 kronor. Men det är inte bara ekonomiskt fördelaktigt, menar Andersson.
– Eftersom marken som omsluter behållaren kyler ned soporna, blir temperaturen lägre än vid markytan, vilket betyder minskad risk för lukt.
Lösningen frigör även plats i fastigheten. Många väljer att ha kvar soprummet för källsortering eller som grovsoprum, eller använder ytan som barnvagns- eller cykelförråd, eller som leveransplats för varor och tjänster.
Lösningen lämpar sig bäst för fastigheter utanför storstädernas stadskärnor, menar Andersson.
– Eftersom lösningen kräver ägd mark i anslutning till byggnaden där det går att gräva, så blir det svårt att genomföra i fastigheter mitt i Stockholm city, exempelvis.