Ett klassiskt svensk sopnedkast. Foto: Wikimedia commons
Publicerat 7 mars, 2019

Sopnedkastet som ger ren energi

De gamla sopnedkasten i Kortedala får nytt liv när HSB Göteborg testar en ny lösning för att installera solceller. Kablar till panelerna dras genom sopnedkasten och förenklar och effektiviserar därmed installationen.

Sopnedkasten blev standard i HSB:s hus på 30-talet, men har under de senaste decennierna fört en allt mer tynande tillvaro. Men nu har HSB Göteborg kommit på ett nytt användningsområde för dem. I en bostadsrättsförening på Fastlagsgatan i Göteborg testar bostadsföreningen Krönet att dra kablar och ledningar till solcellerna på taket genom de gamla sopnedkasten, en lösning som har många fördelar, enligt David Skarin, energirådgivare och projektledare på HSB Göteborg.

[ Annons ]

– Det är både enklare och mer kostnadseffektivt att använda de befintliga sopnedkasten när vi installerar solceller. Det går smidigare när vi slipper göra nya hål i fastigheten, och det blir estetiskt snyggt när vi inte behöver dra kablar på utsidan av huset, säger han.

Att arbetet både förenklades och effektiviserades var något som lockade bostadsrättsföreningen Krönet.

– Efter diskussioner med HSB var det här den mest naturliga lösningen för oss, eftersom det innebär att kostnaden för föreningen blir lägre, samtidigt som störningarna för de boende blir färre, säger Lennart Björk, förtroendeman brf Krönet och en av initiativtagarna till projektet.

Arbetet inleds under våren, och om allt går som det är tänkt kan solcellerna vara i drift redan i maj.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]