[ Annons ]

Foto: Shutterstock
Publicerat 9 mars, 2023

Solklar logistik

Ett nytt projekt ska förenkla installation och finansiering av solsceller för fastighetsägare.

Logistikbranschen ökar i volym, samtidigt som hållbarhetsarbetet kräver uppväxling av antalet eldrivna fordon. Flera logistikfastigheter har därför installerat solcellspaneler på taket för att underlätta.

– Det är en helt ny affär kopplad till våra hus som vuxit mycket den senaste tiden. Men så uppstod bekymmer förra året. Räntorna gick upp och det blev svårare att hitta bra finansieringslösningar för nya solcellsanläggningar, säger Filip Elland, hållbarhetschef på Castellum, en storägare av logistikfastigheter.

[ Annons ]

Solenergibolaget Soltech Energy Solutions och logistik-aktören Boxflow och lanserade nyligen konceptet Greenbox Energy – med takplacerade solceller, energilager och en snabbladdpark, som kopplas samman i en och samma befintliga nätanslutning.

Fastighetsägaren behöver inte stå för installationskostnaderna, utan tecknar endast ett så kallat PPA-avtal (Power Purchase Agreement), där man antingen köper all el som produceras eller bara den som hyresgästen förbrukar. Den el som säljs till elnätet hanteras av Soltech Energy Solutions.

Ladd- och batteriparken kommer även vara tillgänglig för yrkestrafik som privatpersoner.

– Allt för att använda solen på ett effektivt sätt. I detta fall är det extra bra då vi lägger solpaneler på en outnyttjad yta. Det skapar goda förutsättningar för oss som teknikintegratör att binda samman alla energilösningar bakom fastighetsägarens befintliga nätanslutning och skapa en affärsmodell som gör nytta för både kund och samhälle, säger han, säger Rickard Lantz affärsutvecklingschef på Soltech Energy Solutions.

Enligt Filip Elland är upplägget fördelaktigt. I väntan på att kreditmarknaden ska stabiliseras kan det finnas en poäng att överlåta investeringen till en tredje part.

– På kort sikt är det superintressant, men när ekonomin vänder vill nog många fastighetsägare investera i sina hus själva. Det är den långsiktigt bästa affären, säger han.

TRE ANDRA STORA SOLANLÄGGNINGAR

Coops varuterminal i Eskilstuna
38 000 kvm stor. Total effekt på 6,1 mW.

Infrahubs logistikfastighet i Norrköping
45 000 kvm stor. Total effekt på 6,5 mW.

Dagabs logistikcenter i Bålsta
80 000 kvm stor. Total effekt på 8,9 mW.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]