[ Annons ]

Publicerat 9 november, 2015

Solcellsstödet kan slopas för bostadsrättsföreningar

Investeringsstödet för solel till villor och bostadsrättsföreningar kan slopas. Det föreslår Energimyndigheten regeringen i en rapport. ”De styrmedel som finns räcker.”

Det finns redan flera styrmedel för den som vill satsa på solel, menar Energimyndigheten i en rapport som  föreslår regeringen att investeringsstödet till villor och bostadsrättsföreningar ska tas bort. Rot-avdraget går att använda vid installation och sedan årsskiftet finns skattereduktionen som ger 60 öre per kilowattimme för den el man säljer till nätet. Dessutom har priserna på solceller sjunkit kraftigt på senare år enligt myndigheten.

[ Annons ]

Enligt rapporten innebär förslaget mer pengar att fördela till andra målgrupper, som företag och lantbruk, som fortfarande behöver stöd för att investeringen ska vara lönsam under solcellernas livstid.

I höstbudgeten aviserade regeringen en sammanlagd satsning på 1,4 miljarder kronor fördelat på 225 miljoner kronor 2016 och därefter 390 miljoner kronor varje år 2017–2019.

– Summan gör det möjligt att betala ut stöd för de innestående ansökningarna som i augusti uppgick till 4 300 ansökningar motsvarande 600 miljoner kronor. Därefter skulle stödet alltså kunna prioriteras om, säger Daniel Friberg som skrivit rapporten.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]