[ Annons ]

Fjärde Hötorgsskrapan i Stockholm. Ett av de många tak Lennart Lifvenhjelm gärna sätter solceller på. Foto: Johan Jeppsson
Publicerat 13 november, 2015

”Solcellsskatt hotar miljömål”

Förslaget lägger sig som en våt filt över framtida satsningar på hållbar energi. Det säger Lennart Lifvenhjelm, chef teknikstöd på Vasakronan, om att regeringen i sin kommande budget föreslår att större solcellsanläggningar ska beskattas.

Lennart Lifvenhjelm, chef teknikstöd på Vasakronan, om att regeringen i sin kommande budget föreslår att större solcellsanläggningar ska beskattas:

[ Annons ]

Vad handlar det om?

Finansdepartementet har föreslagit att all el som produceras i större anläggningar ska betala energiskatt. Det handlar om solcellsanläggningar med en effekt på 255  kilowatt eller mer. Förslaget skulle slå mycket olika eftersom effekten beräknas per organisationsnummer, inte per anläggning.

”Ambitionen att utöka vår solcellssatsning fortsätter. 2015 har vi byggt 20 nya anläggningar och för 2016 planerar vi för ytterligare minst 20. Förslaget lägger sig som en våt filt över framtida satsningar på hållbar energi och lönsamheten i planerade solcellsprojekt blir naturligtvis osäker. På ett högre plan hotar förslaget klimatomställningen och våra nationella miljömål, och är ett slag mot både innovation och teknikutveckling. Dessutom slår effektgränsen blint och orättvist.

Effektnivån borde ligga avsevärt mycket högre och dessutom gälla per anläggning – inte per organisationsnummer. Förslaget skadar målet om stabila och långsiktiga spelregler på energimarknaden, det är kontraproduktivt och en effektiv solskyddsfaktor mot framtida satsningar på förnyelsebar energi.”

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Opinion ]
[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]