Solceller på kvarteret Linjalen. Foto: Bengt Alm
Publicerat 6 december, 2021

Solcellerna på Linjalen mäter 1 600 kvadratmeter

Nu är Stockholmshems största solcellsanläggning klar på Södermalm. Anläggningen i kvarteret Linjalen beräknas producera 300 megawattimmar el varje år.

Stockholmshem har som mål att nå en installerad effekt på 5 600 kilowatt peak (kWp) el från solceller fram till år 2040. Ett viktigt steg är den nya anläggningen på i kvarteret Linjalen på Södermalm har en total installerad effekt på 324 kWp. Den sträcker sig över 1 600 kvadratmeter på fem hustak. De 300 megawattimmar (MWh) el som anläggningen beräknas producera motsvarar elanvändningen för 90 medelstora lägenheter under ett år.

– Det är Stockholmshems hittills största och en av Södermalms största solcellsanläggningar. Enbart med den här anläggningen ökar den totala solelproduktion med närmare 30 procent. Detta visar tydligt bolagets arbete i framkant i klimatarbetet, säger Björn Ljung (L), ordförande i Stockholmshem.

[ Annons ]

Solelen ska försörja värmepumpar som återvinner värme ur lägenheternas frånluft, men också övriga fastighetsinstallationer som tvättstuga, hissar, ventilation och belysning. 

– Målet är att tio procent av vår elförbrukning ska komma från solel år 2040, och det projekterar vi för just nu. I dagsläget ligger det på 1,7 procent, säger Mona Norbäck, chef Energi hos Stockholmshem.

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]