[ Annons ]

Alice Nordin, Saga Germunder, Maja Paulsson och Ellen Lindgren driver det nystartade bolaget BirdEthical.
Publicerat 16 december, 2020

Söker samarbete för att ta hållbarhet till nya höjder

Med ett boendekoncept, där ekologisk- och social hållbarhet står högt på agendan, hoppas de fyra gymnasieeleverna bakom det nystartade bolaget BirdEthical kunna attrahera fastighetsbranschen.

Det nystartade företaget BirdEthical UF har siktet inställt på att bli storleverantör av sitt boendekoncept till fastighetsbranschen. De unga företagarna har redan tecknat order och börjat leverera till storbolag som Castellum och Wallenstam.

Det handlar om fågelholkar och om de fyra gymnasietjejerna Maja Paulsson, Saga Germunder, Alice Nordin och Ellen Lindgren som går ekonomiprogrammet på Klara Teoretiska Gymnasium. Företaget som de startat är en del av kursen i entreprenörskap och företagande. UF i företagsnamnet står för Ung Företagsamhet.

[ Annons ]

– När vi fick uppgiften kom vi snabbt in på att vi ville göra något inom miljö och hållbarhet. Vi insåg att fåglarna i staden är väldigt utsatta. Träden huggs ju ner för att kunna bygga bostäder för oss människor, säger Maja Paulsson.

Hennes kollega Alice Nordin berättar om hur de vill att hållbarhetsaspekten skulle genomsyra samtliga aspekter av företagandet. Allt virke i holkarna är därför hundra procent återvunnet material från byggföretag i Göteborg.

– Vi tyckte att det var viktigt att inte avverka några nya träd för att skapa våra holkar, säger Maja Paulsson.

Materialet till fågelholkarna utgörs av spillbitar från byggbolag.

Tillverkningen sker i en daglig verksamhet för människor som står långt från arbetsmarknaden.

– Vi förstod att många dagliga verksamheter blivit av med sina uppdrag under coronapandemin. Därför ville vi anlita dem som en del av vårt sociala ansvarstagande, säger Alice Nordin.

De förklarar hur hållbarhetsaspekterna är tämligen självklara i ett ungt företag.

– Vi är generationen som kommer att få leva i den värld som vi skapar nu. Hållbarhet blir allt viktigare i vårt samhälle och har man inte med den aspekten känns det svårt att agera på marknaden, konstaterar Alice Nordin.

BirdEthical UF levererar främst i Göteborgstrakten, men kan även lösa mer långväga beställningar. Nu hoppas de få kontakt med fler fastighetsföretag som insett vikten av att även ge stadsfåglar tak över huvudet.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]