[ Annons ]

Nu inleds etapp två av kvarteret Sländan med 140 bostadsrätter i norra stadskärnan. Första etappen bestod av 400 hyresrätter. Totalt ska det bli 800 bostäder. Illustration: Wingårdhs, Magnolia Bostad
Publicerat 28 juni, 2019

Södertälje växlar upp

Södertälje har växlat upp för att sätta sin kommun på kartan. Satsningar på bred front avseende nyproduktion och utveckling av befintlig stadskärna i kombination med utbyggnadsplaner kommer att lyfta Södertälje.

Näringsliv | Södertälje är känd för att vara en industristad men nu gör kommunen en satsning för att utveckla och utvidga stadskärnan. Planen är att stadskärnan utvidgas från nyligen invigda KTH Science Park till Nyköpingsgatan i söder.

[ Annons ]

Kontor | Med pendelavstånd till både Stockholm och Mälardalen har Södertälje ett bra läge för kontor.

Hyresnivån för kontorsytor har varit relativt stabil under en längre tid men har de senaste åren ökat och finns huvudsakligen inom intervallet 1 200–2 000 kr/kvm.

Handel | Under 2018 förvärvade Stadsrum handelsfastigheterna Telgehuset och Gallerian Kringlan i centrala Södertälje. För att attrahera fler besökare till centrala Södertälje ska en större parkeringsanläggning byggas. Handeln i Södertälje har haft det tufft, likt andra stadskärnor i mellanstora städer runtom i Sverige.

Södertälje kommuns planerade åtgärder för att öka attraktiviteten till handelsområden i stadskärnan är att ge de centrala delarna ett ansiktslyft och på så vis locka fler besökare för att i förlängningen gynna handeln.

Bostäder | Det finns planer för att bygga 20 000 nya bostäder fram till 2036. För att uppnå det målet har planarbete påbörjats för flera områden i och utanför stadskärnan. I dagsläget bor cirka 2 500 invånare i Södertälje stadskärna och en utveckling av norra stadskärnan skulle innebära att det tillskapas cirka 800 nybyggda bostäder.

Södertälje kommun planerar för ett stort tillskott av bostäder och det byggs mycket runtom i Södertälje. Allmännyttiga Telge Bostäder har ett par nyproduktionsprojekt på gång och intresset för att hyra de nyproducerade bostäderna är högt.

Invid Östertälje pendeltågsstation har Serneke erhållit en markanvisning för att tillskapa uppåt 500 bostäder samt en infartsparkering.

Investeringsmarknad | Det är inte bara Stadsrum Fastigheter som ser investeringsmöjligheter i Södertälje med förvärv av handel i centrum och med utveckling av ett 16 våningar högt hotell vid Marenviken. Elite Hotels förvärvade Astra Zenecas tidigare huvudkontor av Acturum Real Estate för att omvandla byggnaden till hotell.

Intresset för hotell är en uppåtgående trend vilket bedöms gynna stadens besöksnäring.

Katrin Wallensjö & Hedvig Waller,
Svefa

På Igelsta strand planeras för 500 bostäder som ska byggas i fem etapper. Alla lägenheter kommer att ha sjöutsikt och balkong eller uteplats. Preliminär byggstart är hösten 2019. Illustration: Södertälje Kommun

Telge ställer om till produktion

I takt med att kommunen ska expandera åtar sig även det kommunägda bolaget Telge Bostäder att bidra i den utvecklingen.

– Vårt mål är att tillskapa 100 till 150 lägenheter per år. Förra året blev det inget, men i år hoppas jag att vi landar på cirka 110 nya bostäder, säger Pontus Werlinder, tf. vd Telge Bostäder.

Telge Bostäder har under lång tid endast varit ett förvaltande bolag och ska nu ställa om till produktion.

– Det har tagit ett tag att få fram personal och byggrätter. Vi jobbar även med konverteringar av lokaler, säger Pontus Werlinder.

Färdigbyggda och bokade är 72 lägenheter på Stockholmsberget.  I Hölö pågår ett projekt med ytterligare 24 lägenheter.

En fråga är förstås om det finns en marknad för nyproducerade lägenheter som blir avsevärt dyrare. Snitthyran i kommunen är 1 200 kronor per kvadratmeter och för de nyproducerade mellan 1 850 till 1 900 kronor.

– Vi vet inte riktigt hur intressanta våra produkter är. Vad kunderna är beredda att betala, det får framtiden visa, säger Pontus Werlinder.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]