[ Annons ]

De sociala ytorna är viktiga och allra viktigast är vardagsrummet. Det visar en undersökning om bostadsköpares prioriteringar.
Publicerat 31 oktober, 2014

Sociala ytor avgör köpbeslut

De sociala ytorna är viktiga och allra viktigast är vardagsrummet. Det visar en undersökning om bostadsköpares prioriteringar.

Det som efterfrågas mest i bostadsjakten är öppna ytor som bjuder in till umgänge. Över 41 procent baserar sitt köpbeslut på planlösningen mellan kök och vardagsrum. Två av tre bostadsköpare vill ha en halvöppen planlösning. Det visar en undersökning från Skanska.

[ Annons ]

På andra plats hamnar fördelningen av ytan mellan kök och vardagsrum när köparna rankar viktiga faktorer i köpbeslutet. Framför allt är ett stort vardagsrum högt prioriterat. Där trivs 58 procent trivs bäst.
– Historiskt sett har öppna sociala ytor dominerat. Det traditionella bondköket fungerade både som kök och samlingsplats. I början av 1900-talet försvann det till förmån för ett mindre arbetskök. Det visade sig dock att man ändå fortsatte att umgås i de små köken, och bevarade ”vardagsrummet” som finrum. Den nutida återföreningen av kök och umgängesrum har alltså en lång tradition, säger Johan Mårtelius, professor i arkitekturhistoria vid KTH.

Livssituationen påverkar vad bostadsköparna vill ha i sin bostad. De som söker en tvåa föredrar bland annat en helöppen planlösning mellan kök och vardagsrum och en extra klädkammare.

Familjer föredrar en halvöppen planlösningen. De som letar efter större bostad vill gärna ha praktiska lösningar som exempelvis en extra WC med dusch.
– Men vi kan se en gemensam trend för samtliga bostadsköpare och det att är man prioriterar de sociala ytorna medan storleken på sovrummen inte är så viktig, säger Anders Svensson, marknadsanalytiker på Skanska Nya Hem.

Baserat på resultatet i undersökning kommer Skanska att låta rita upp den optimala planlösningen.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]